Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с представители на Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Централния израилтянски съвет, Обединените евангелски църкви, съобщиха БТА и "Фокус".
Държавният глава обясни, че причината за срещата и за отправения призив е отчаянието на българите и неговото отражение, не само в нарасналия брой самозапалвания, но и във вълната от самоубийства.

"Протестите започнаха с паленето на сметките за ток, но за съжаление продължиха със самозапалвания на хора. Нека да се помолим с търпение и човешко достойнство да преминем през тази социална и политическа криза, да се обърнем към силата на храма и към духовността", призова Плевнелиев и добави, че трябва да застанем заедно, като едно, с една всенародна молитва за помирение и благополучие.

По думите му в ситуация на обществено напрежение и недоверие към политическите институциите вярата е много важна и се търси именно това равновесие.
Държавният глава добави, че протестите започнали с палене на сметките за ток, но преминали към самозапалвания на хора.
"Трябва ни солидарност – лична, човешка, братска солидарност от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек. Ролята на религията е много важна в този момент на преминаване през криза. Да помагаме на бедните, на сираците, да се обърнем към болните, да подадем ръка на своя комшия, който е в тежко положение, да не оставяме хората самотни. Да помогнем, да премахнем усещането за самота, ненужност и изоставеност”, призова Плевнелиев.
 
Той заяви, че вярата ни е запазила като народ през вековете и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и бъдещето си. 
Според него в сегашната трудна ситуация е много важно всички – и държавните институции, и гражданите, и духовните водачи, да се обединят и да търсят правилното решение за страната и народа.

Плевнелиев обяви, че се гордее, че е президент на държава, в която има здрава основа между всички религиозни общности за разбирателство, толерантност и взаимна подкрепа. Това го карало да бъде позитивно настроен, че страната ще мине по достоен начин през трудните моменти. Според него гласът и авторитетът на религиозните институции е много важен и трябва да става все по-важен.

На срещата с държавния глава бяха викарният епископ на Негово светейшество Знеполският епископ Йоан, главният мюфтия на мюсюлманското изповедание Мустафа Алиш Хаджи, епископ Христо Пройков, председател на епископската конференция на Католическата църква, Рупен Оханес Крикорян, председател на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква, председателят на Централния израилтянски съвет Роберто Шалом Джераси и пастор Евгени Димитров Найденов - зам.-председател на Обединените евангелски църкви.

Викарният епископ на патриарх Неофит - Знеполският епископ Йоан, благодари на президента за неговата инициатива да помогнат с молитва в труден момент за държавата.
Пътят към храма е много важен, защото той може да отмени пътя към самоубийство, към престъпност, към престъпване на всички божии повели и най-вече към липсата на любов, отбеляза той.

Председателят на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква Рупен Оханес Крикорян отбеляза, че единодушно е взето решението от 5 до 7 април да се отслужи молебен.