Мобилното приложение еЗдраве пести време на пациентите и лекарите. Той дава достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). 

Всеки здравноосигурен пациент ще може чрез това досие, което ще бъде налично и достъпно във всеки един момент, да проверява резултати от прегледите си, от медицинските изследвания, предписани медикаменти и лекарства. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в Националния пресклуб на БТА по време на събитие, организирано от "Информационно обслужване" АД и Министерството на здравеопазването.

По този начин повишаваме контрола на самите пациенти над системата и собствените им медицински данни, допълни министърът. Досега достъпът до пациентското досие в НЗИС се осъществяваше през електронен подпис, защото по този начин подсигурява най-високо ниво на сигурност, на защита на личните и медицинските данни, обясни той.

Активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис. Потребителят може да включи допълнителна биометрична защита на данните. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. С деактивиране на приложението от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя. Информацията е представена на достъпен за пациента език.