Предвижда се всеки да може да избира и личния си лекар онлайн, предаде БНТ.
Дали обаче тази възможност ще бъде факт от тази година, ще стане ясно след преговори между представители на касата и Българския лекарски съюз.

Досието ще съдържа актуални данни за медицинското състояние на всяко здравно-осигурено лице, както и информация за преминали прегледи, хоспитализации, а също и за отпускани лекарства. Достъпът до електронното досие ще бъде осъществяван на страницата на институцията и посредством електронен подпис, съобщи Дарик радио.

След 15 април желаещите да получат своя код, ще могат да го заявят във всяка районна здравна каса, като услугата е безплатна. Предвижда се пациентът да има право сам да избира за какво да бъде уведомяван от системата, поясни инж. Таня Загорова, главен експерт в касата.
„Аз, като здравноосигурено лице, имам право на годишен профилактичен преглед, който ще бъде осъществен от джи пи. Мога да направя абонамент в системата, така че системата да ми напомня в началото на годината, че имам право на такъв профилактичен преглед и да посетя своя общопрактикуващ лекар", каза още Загорова.

Уникален код за достъп ще получават само лицата на възраст над 18 години. Медицинската информация за непълнолетните ще се помества в интернет досиетата на техните родители.

За да бъде информацията за здравословното състояние на пациента актуална, е нужно общопрактикуващите лекари и специалистите да се отчитат ежедневно, коментираха още от НЗОК. Това се отнася и до болниците, като към момента им е даден гратисен период, в който да настроят софтуерите си. След 1 май обаче този период приключва, поясниха експерти.

Междувременно управителят на Здравната каса Пламен Цеков даде пояснения за липсващите 40 милиона лева от надвзети вноски миналата година. Той увери, че парите не са върнати в бюджета и стоят в сметка на касата.
"Те ще стоят там, докато Народното събрание не ни разреши да ги харчим. Всичко, което е надсъбрано, може да се харчи с разрешение на Надзорния съвет. Миналата година това нещо се случи и разплатихме тези средства. Останалите средства остават по баланса на касата, но ние нямаме законното право да ги пипаме, т.е. имаме ги парите, те са там. Можете ли да допуснете, че 40 милиона могат да бъдат скрити като една баничка?!, попита риторично Цеков.