"Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Кошлуков", това обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на брифинг.

"Получих множество обаждания и питания как е възможно това явление - брифинг на политическа партия да бъде използван, за да се прекъснат предаванията на три телевизии, които са с най-висока гледаемост. БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога могат да се получи прекъсване - в случай на изключителни обстоятелства предаванията могат да бъдат прекъсвани. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?", попита той риторично медиите, по повод пресконференцията на ГЕРБ през уикенда, заради която беше прекъсната програмата на БНТ.

"Както ви е известно тези нарушения започват да стават систематични", подчерта още Минеков.

Той даде пример с прекъсването на предаването на Силвия Великова по БНР.

Велислав Минеков добави, че ще настоява за отговор. И ще иска осветяване на собствеността на медиите и представители на кои партии попадат в основните медии

Служебният министър представи приоритетите си и за втори път в последните дни намекна, че е възможно да излязат големи финансови нарушения.

"Трябва да проверим състоянието на бюджета, трябва да проверим извършеното дотук, трябва да знаем с какво разполагаме и продължаваме със серия добри намерения. Ние сме в най-бедното министерство. Културата бе ненужна години наред. Тя бе забравена и то по такъв начин, че бюджетът да се срива постепенно", изтъкна той.

Минеков уточни, че ще се работи по Закона за авторските права заедно със Закона за радиото и телевизията.

"Основното е четирите инициативи групи, които създадох, за промени в тези закони, които са критикувани отдавна. Естествено, при липсата на парламент това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти за промените в законите да бъдат възприети незабавно от депутатите и да се извърши необходимото гласуване", обясни той.

Министърът добави също, че ще има регистър на независимите артисти в България.

Освен това Минеков съобщи, че специален полицейски отряд ще охранява културното наследство, независимо какво е то - движимо или недвижимо. По думите му новото формирование ще бъде на подчинение на МК и МВР едновременно.

Тази група ще наподобява френската служба за защита на културни ценности и на подобна служба на карабинерите в Италия, уточни той.

Проф. Минеков представи и тримата зам.-министри на културата - Весела Кондакова, Борислава Танева и Пламен Славов.

Минеков със зам.-министрите Пламен Славов и Борислава Танева

Снимка: БТА