Имам усещане за корупция в сериозни размери и ще сезирам компетентните органи. Цялостна ревизия започва в Министерството на културата. Това заяви в интервю за БНР служебният министър проф. Велислав Минеков.

Той обясни, че получава и жалби за упражняван рекет.

"Много от нещата, които съм си мислел, много от нещата, за които съм се надявал, ще ги направя, ще ги извърша. Някои от тях ще оставя в наследство на следващите, които идват тук, но така ще ги оставя, че ще ги принудя да ги свършат докрай. Има начин как да се случи това", посочи служебният министър.

"Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно "жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва", подчерта проф. Минеков.

Той съобщи, че са формирани инициативни групи за промени в действащи закони. Целта е, когато новото Народно събрание се сформира, да има вече подготвени предложения.

"По плана за възстановяване очакваме европейско финансиране от близо 50 милиона евро - това се доближава до годишния бюджет на министерството и би било много съществено", коментира Минеков.

"Разкрития ще има. Вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи, но ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка", уточни той.

Велислав Минеков поясни още, че до него са адресирани множество жалби: "Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало".

 Запитан какво е политическото му бъдеще, Минеков посочи: "След изборите, когато има вече нов парламент и нов министър, аз ще отида на море, защото три години не ми се е случвало. Миналата година си загубих времето на един площад. Не се стигна до пожелания успех."

Проф. Минеков уточни още, че не предвижда засега рокади в министерството на културата освен сменените заместник-министри.