Мъж, облечен като древен римски сенатор, влезе безцеремонно в емблематичния фонтан Треви в града. Това му докара солена глоба, съобщи кметът г-жа Вирджиния Раги, цитирана от ДПА и БТА. На видеоклип във Фейсбук, публикуван от Раги, може да се види мъжът, който се е обърнал към тълпите от туристи, вероятно като имитира, че държи реч, след като се промъкнал до паметника. Наложило се местен полицай да скочи във водата, за да го залови.

 

"Това е неприемливо поведение, за което няма никаква толерантност", каза кметът и добави, че мъжът е глобен с 550 евро (620 долара) и му е забранено да се доближава до фонтана.

Санкциите са наложени по силата на неотдавна одобрен градски закон срещу антисоциалното поведение, който забранява пиенето на алкохол на улицата след 23:00 ч. местно време (21:00 ч. по Гринуич). Фонтанът Треви е впечатляващ пример за бароковото изкуство от 18-ти век. Изваян от бял камък травертин, той изобразява гръцки митологични фигури, които се намират срещу дворец, висок 26 метра.

Някои хора скачат във фонтана, опитвайки се да подражават на известна сцена от италианската кино класика "Сладък живот" от 60-те години, в която звездите Анита Екберг и Марчело Мастрояни се наслаждават на фонтана през нощта. Има и традицията посетителите да се обърнат с гръб към фонтана и да хвърлят монета в басейна му, ако искат да се върнат във Вечния град.