Участниците в учението "Platinum Lion 19" демонстрираха способности пред гости и медии днес на учебен полигон "Ново село". В съвместната подготовка участват над 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България, Сухопътните войски на САЩ, морската пехота на САЩ, Албания, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия.

 За целите и задачите на учението бе сформиран един многонационален батальон с командир майор Велин Кехайов в състав четири роти - "Alfa", "Bravo", "Charlie" и рота за бойна поддръжка "СS".

Снимка: Министерство на отбраната

Демонстрираните способности на съвместните сили се наблюдаваха последователно от два пункта. На първия бяха представени действия по блокиране на населен пункт и прочистването му от екстремисти със силите и средствата на рота "Bravo" (командир капитан Ерхан Сюлейман от Сухопътните войски на България). Ротата е съставена от български, румънски и молдовски механизирани взводове, албански пехотен взвод и взвод от морската пехота на САЩ.

На втория наблюдателен пункт бяха демонстрирани действията на рота "Alfa" (командир капитан Христо Върбанов от Сухопътните войски на България) и рота "Charlie" (командир старши лейтенант Андрей Вегнер от Сухопътните войски на Румъния) по провеждане на контраатака за окончателно изтласкване на противостоящите сили зад рубежа на държавната граница и възстановяване на контрола в зоната за отговорност.

Снимка: Министерство на отбраната

"Учението е важно и полезно за повишаване на съвместимостта между военнослужещите от участващите нации, между артилерия и механизирани формирования и между механизирани формирования, артилерия и авиация". Това каза пред журналисти бригаден генерал Валери Цолов. По думите му - повишава се подготовката на подразделенията за работа в многонационален формат, на командирите - за работа в многонационална среда и на щабовете - да действат в по-различна среда, отработвайки различни видове бойни действия (отбрана, настъпление в градска среда, извършване на маньовър със сили и средства по земя и по въздух).

Учението наблюдаваха съветникът по сигурност и отбрана на президента на Република България Илия Милушев, генерал-майор Иван Лалов, заместник- командващ на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Димитър Иванов - командир на 24-а авиобаза Крумово, полковник Светослав Халваджиев - командир на българския Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО, полковник Шанън Джонсън - аташе по отбраната на САЩ в България и др.