Тази тревожна тенденция очертаха специалисти по хранене и лекари по време на дискусия "Как да подобрим живота на майките и бебетата чрез изграждане на стандарти за правилно хранене", съобщиха БНР и БТА.

През първите месеци от бременността на майката са необходими едва 300 калории повече от обикновено, а бебета, родени от затлъстели майки са изложени на по-голям риск от затлъстяване, диабет и други хронични заболявания, единодушни са лекарите.

Националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева обаче напомни, че прекомерното спазване на диети и прием на ограничен кръг от храни също крие риск - от раждане на недоносено бебе.

По думите й, близо 11 на сто от новородените са недоносени.

Консумацията на храни, бедни на желязо и калций от майката, водят до нисък хемоглобин у бебето, което е риск от развитие на анемия. Над 11 на сто от децата до 6-месечна възраст изостават в растежа, което е белег за неадекватен хранителен режим.

Специалистът по хранене д-р Ивелина Герова заяви, че анкета, извършена в рамките на една седмица с 374 участници, показва, че всеки трети закусва с тестено изделие, а всеки втори не спортува.

През март лекарите алармираха, че всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки със захар. Всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло.