Това сочат данни от анализ на Националния център по обществено здраве и анализи за здравословния начин на живот на българите, цитирани от БТА.

Годишно българинът консумира по 36 кг захар, докато преди близо век употребата на този продукт у нас се е свеждала едва до 2 кг на година.

По препоръки на експерти от СЗО - здравословната дневна консумация на захар трябва да бъде едва 10 на сто и дори по-ниска от общия процент на ежедневно набавяните калории.

Препоръките към злоупотребяващите с приема на бяла захар са:
  • тотално ограничаване приема на захар и нейното заместване с други продукти - мед, кафява захар, подсладители;
  • включване във всекидневното меню на плодове и зеленчуци.
Според анализа на НЦОЗА - почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Близо 80 на сто от българите консумират всекидневно между 1 или 4 чаши кафе, придружена с по 1-2 лъжички захар. Много по-малко от българите предпочитат чай - около 30 на сто, но отново с консумация на 1-2 лъжички захар.

Прекалената употреба на захар от българите е съпроводена и от липсата на някои основни навици за здравословен живот: диета по собствено желание спазват едва 15 на сто от мъжете и 25 на сто от жените у нас.

Освен това около 50 на сто от българските мъже и 45 на сто от жените - прекарват в седнало положение близо 5 часа дневно.
Рядко или никога не са спортували съзнателно около 80 на сто от мъжете и 30 на сто от жените у нас.

По тази причина почти всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло.

Прекомерната или честа употреба на захар, захарни или сладкарски изделия води още до свръх прием на енергия, наднормено тегло и затлъстяване, които увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип-2, зъбни кариеси и още куп заболявания.