Главният здравен инспектор Ангел Кунчев е без симптоми, чувства се добре, а PCR-тестът му е отрицателен. Това стана ясно от негово интервю по bTV по повод това, че е под карантина в дома си, тъй като е бил контактен с премиера Бойко Борисов.

Кунчев коментира новите мерки, наложени късно снощи, в борбата с коронавируса у нас. По думите му, са взети мерки на национално ниво, тъй като България е надминала 150 на 10 000 заболеваемост, както е в Европа. Все пак здравният инспектор обясни, че за налагане на мерки срещу коронавируса няма праг на заболели, както е при грипа и е "заболяване, което не спира да ни изненадва".

Кунчев коментира и огромния брой тестове, които се правят и критиките, че с 65 лаборатории в страната няма как да са направени толкова бройки.

По думите му, това са "откровени лъжи", тъй като 65 са лабораториите, които са към заповедта на МЗ, но реално информация идва от 185 лаборатории, които имат капацитет да достигнат до 30 000 - 40 000 теста дневно.

Засега не е ясно ще има ли удължаване на извънредната епидемична обстановка и не могат да се правят прогнози.

"COVID-19 ни опроверга доста пъти, в момента има страни с по-висока заболяваемост, ако се сравняваме с Чехия и ако не се вземат мерки, ако хората ме вярват и не спазват част от тях, може да се стигне до такива нива", обясни здравният инспектор.

Д-р Ангел Кунчев наблегна, че проблемът в обществото е смесването на медицина с политика, което води до объркване на населението и постоянните реакции, например на заведенията, които смятат, че са нарочени и че ги ограничават. Кунчев смята, че вечерен час не е ефективна мярка.

Относно мярката за две седмици да минат на дистанционно обучение висшисти и гимназисти здравният инспектор коментира, че броят на положителните ученици е с пъти по-нисък от средния за страната, заразата при тях протича безсимптомно и затова е възможно двете седмици да бъдат удължени. Вероятност има това да се случи и за по-малките ученици, макар при тях процесът на дистанционно обучение да е много труден. "Ако данните покажат обаче скок, и те ще минат на електронно обучение", каза той.

Ангел Кунчев коментира и защо така изненадващо директорът на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев е подал оставка.

"Д-р Пенчев изнесе най-голямото натоварване, в 1 ч. през нощта се чувахме, той отговаряше на проблеми на всички болници", обясни той. А конкретно казуса, че е била намалена карантината на премиера и президента, Кунчев каза, че това е "формално нарушение на правилата с оглед да не се пречи на нормалната дейност на държавата, макар хората да са го приели от социална гледна точка като неравенство".

По думите му такива действия има, за да могат да продължават да работят и РЗИ, и инспекции и са били правени, но отсега няма да се правя изключения.

Кунчев коментира, че както днес София е с голям брой заразени над 1000 души, това са 4000-5000 контактни и "ако ще целият състав на РЗИ да работи, не може карантината да се случи с подпис".

В заключение Ангел Кунчев добави, че състоянието на премиера Бойко Борисов се наблюдава от ВМА, добре е, работи доколкото е възможно от вкъщи до края на тези 10 дни карантина.