Завършваме работната седмица с 19 области в страната, които попадат в Етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията. От Единния информационен портал припомнят, че временни противоепидемични мерки действат на територията на областите София-град и Бургас, Софийска област, Добрич, Ямбол, Габрово, Варна, Враца, Сливен, Силистра, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково. От утре, 23 юли, ще бъдат въведени противоепидемични мерки и на територията на област Ловеч.

София-град

В началото беше заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев, чрез която в понеделник, 18 юли, стана ясно, че от следващия ден се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София-град за срок от 30 дни.

Предвижда се задължително носене на защитна маска за лице в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, Центъра за спешна медицинска помощ, СРЗИ, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеките, оптиките и дрогериите. Друга част от мерките включва спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхностите, редовно проветряване и при възможност работа от разстояние. Налага се още провеждане на засилен сутрешен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и други остри заразни болести; всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19, както и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

В заповедта се посочва, че противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.

На следващия ден министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова каза, че не се налага въвеждане на противоепидемични мерки на национално ниво, напомни на гражданите да се ваксинират и увери, че няма да се затварят бизнеси.

А днес стана ясно, че от понеделник и в градския транспорт ще трябва да се носят маски.

Ямбол и Добрич

Във вторник в Ямбол отчетоха, че броят на случаите в областта от 1 юли е нараснал четири пъти. След извънредно заседание Областният кризисен щаб реши да бъдат въведат временни противоепидемични мерки в областта до 20 август. Директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева каза, че на място са доставени 50 хил. бързи теста за коронавирус, които ще бъдат раздадени на личните лекари, болниците, центровете за спешна помощ с цел да се установяват носителите на инфекцията навреме. Тя добави, че след продължителния нулев интерес към ваксинацията в област Ямбол, през последните седмици значително са се увеличили и желаещите да се имунизират и в понеделник са поставени 120 дози, като 117 от тях са бустерни.

В рамките на този вторник, 19 юли, след неприсъствено заседание на областния координационен щаб, свикано от областния управител Галин Господинов и със заповед на директора на местната РЗИ д-р Светла Ангелова, в област Добрич също бяха обявени временни противоепидемични мерки - до 18 август.

Габрово и Силистра

На другия ден последваха заповеди и от директорите на РЗИ - Габрово и РЗИ - Силистра, с които в областите също бяха въведени противоепидемични мерки срещу COVID-19 до 21 август. Имунизациите се извършват от личните лекари, добавиха от пресцентъра на РЗИ, както и че наред с това ваксини могат да се поставят и в три имунизационни пунктове в областта, които се намират в габровската, севлиевската и тревненската болница.

Тази сряда, по време на изслушване в Народното събрание, министър Сербезова каза, че само при пет на сто от хоспитализираните заради коронавирусната инфекция заболяването протича тежко. Здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на броя на болните, каза още здравният министър. По думите ѝ няма отчетена възходяща тенденция на смъртността.

Вариантът Омикрон продължава да доминира, посочи още министър Сербезова и заяви, че прогнозите се правят на база математически модел и са възможни за определен период от време. Според модела се очаква към 1 август регионът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил да премине в Етап 2, добави тя.

Повишаването на броя на болните се очаква да е плавно, но е възможно и да бъде ограничено, ако има отговорно поведение и спазване на противоепидемичните мерки. Министър Сербезова припомни и промените от април т.г. в Закона за здравето, според които временните противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане в България и ограничаване за придвижването на територията на страната. Не може и да се спре работата на обекти с обществено предназначение, каза още министър Сербезова.

В същия ден от пресцентъра на община Трявна съобщиха, че заради увеличаващия се брой новозаразени, плавното разпространение на новата вълна от COVID-19 и въвеждането на временни противоепидемични мерки в някои области на страната, общината възобновява провеждането на виртуален приемен ден на кмета. По този начин хората от Трявна, Плачковци и малките населени места могат да получат отговор по всички въпроси, които ги интересуват, както и актуална информация за работата на общинското ръководство.

И още осем области

В четвъртък към списъка се присъединиха още осем нови области, които обявиха временни мерки срещу разпространението на COVID-19 - Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.

Ямболска област се оказа пред влизане в червената зона заради високата заболеваемост, която в четвъртък достигна 223 на сто хил. души население. До дни предстои свикване на Областен медицински съвет за въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, съобщи директорът на местната здравна инспекция д-р Калчева.

При влизане в червената зона носенето на маски става задължително във всички търговски обекти, обществени места на закрито, спортни и културни прояви, където има струпване на хора. Ограничават се свижданията в болниците и извънучилищните занимания за деца, без да бъдат спирани изцяло.

По същото време, на заседание на парламентарната комисия по туризъм Любомир Бакаливанов, заместник-министър на здравеопазването, съобщи, че по данни към 21 юли вероятно до пет дни се очаква да има три области, които ще влязат в Етап 2. При него допълнителната мярка ще е изискването да се носят маски в градския транспорт и ново преформатиране на леглата за болнично лечение. В активния летен сезон от черноморските области Бургас и Варна първи влязоха в Етап 1 и към настоящия момент Варна и Бургас ще следват по този ред влизането в Етап 2, коментираха от ведомството.

Перник

В петък в Перник се проведе обсъждане за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, съобщи на заседание на Областния щаб за превенция и предотвратяване разпространението на COVID-19 директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. По думите му мерките ще са насочени основно към местата, където има по-голямо струпване на хора - градски транспорт, хранителни обекти и мероприятия, провеждани на закрито.

"Циркулиращият сега щам се разпространява много бързо", обясни д-р Златанов. "Мога да го оприлича на възникнал пожар. Разликата с предишните щамове е, че в много от случаите бързият антигенен тест се позитивира в края на симптомите на пациента. Което означава, че един антигенен отрицателен тест не дава никакъв повод за спокойствие", добави докторът. Управителят на местния Център за спешна медицинска помощ д-р Валери Симеонов каза, че засега на 15 от 22 съмнителни случая е доказано наличие на коронавирусна инфекция, а предходната седмица болните са били седем. "Чувства се вълна", отбеляза д-р Симеонов.

На този фон данните от Единния информационен портал за заболеваемостта в България от COVID-19 на двуседмична база в петък показват 227 на сто хиляди души население. Най-високи стойности се отчитат в областите Варна - 365 на сто хиляди, София-град - 350 на сто хиляди, Бургас - 318 на сто хиляди, Перник - 246 на сто хиляди.