"В момента основният водоизточник на Ботевград - язовир "Бебреш", с настоящото съотношение приток-отток ще осигури водоснабдяването на града за около два месеца".

Това съобщи кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Градът е сред застрашените да станат част от водната криза, която засегна Перник. На фона на уверенията на регионалното министерство, че до воден апокалипсис няма да се стигне, сигналите за проблеми с водата се увеличават. 

Кметът допълни, че това може да се промени, защото тези величини са променливи и ако се засили притокът положението ще се подобри, приположение, че се запази същият отток. Малко над 1,4 млн. кубика има във водоема, а на ден се харчат около "двадесет иняколко хиляди кубика", разкри Гавалюгов.

"Със сигурност причина за безводието не е, че хората си пускат дворните чешми през зимата, за да не им замръзват тръбите, както твърди премиерът. Има такива случаи при хора без водомери и съзнание колко ценен ресурс е водата, но това са изключения и това не е причина за водната криза", заяви Гавалюгов. Той напомни, че това не е първият проблем с водата в неговия град- през 2016 г. язовир "Бебреш" достига кота на мъртъв обем.

Според Гавалюгов причините за кризата с водата са основно две - ВЕЦ "Бебреш" и износената водопреносна мрежа.

 В момента ВЕЦ "Бебреш" не работи, а последно е произвеждал ток през юни, каза кметът на Ботевград.

Другият голям проблем, който води до недостиг на водата, е износената мрежа.

Гавалюгов изчислява, че загубите от старите тръби в Ботевград е 77%, а средно в България заради старите водопроводи се губят 60% в сравнение с 20% в ЕС.

Спешно трябва да се подменят ВиК мрежите в българските градове и държавата трябва да помогне за това, заключава кметът на Ботевград