Кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев обяви от безсрочно бедствено положение в село Овча могила от днес. Той изпрати молба към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за спешна помощ за справяне с нарушеното водоподаване на територията на селото.

На режим на пълно безводие в момента се намират няколко квартала в село Овча Могила, засегнати са над 1200 души. В предбедствено положение се намират още три села в общината - Червена, Горна Студена и Александрово, добави кметът на Свищов пред БТА.

Местното население настоява за предприемането на спешни действия, с готовност за бъдещи протести на главен път I-3 Плевен - Бяла.

По думите на кмета вода в село Овча Могила има, проблемът се състои в довеждащия и напорния водопровод. "Водата отива в нивите и ние не можем да я транспортираме до разпределящата водоснабдителна мрежа до населените места", разказа Генчев. 

Отправя се искане към държавния резерв за осигуряване на резерв за питейни нужди. На територията на село Овча Могила има болница, както и Център за настаняване на лица с деменция, които се нуждаят ежедневно от вода за първични нужди, заяви още кметът. Освен тях в населеното място са застрашени седем животновъдни обекта с над 700 животни, които нямат вода за напояване на добитъка.

От държавата очакваме 1 700 000 лева за изграждане на седем километров довеждащ водопровод в село Овча Могила. Необходими са общо близо 3 млн. лева за 3000 души от четирите застрашени населени места. Общината има готови проекти за справяне с този проблем, които могат да започнат още утре, ако бъдат приети, допълни Генчо Генчев.