Родената в САЩ Каролин Кристов-Бакърджиев е първата жена, оглавила престижната класация в нейната 11-годишна история.
Предишни победители са световните знаменитости китаецът Ай Вейвей, британецът Деймиън Хърст, който ще гостува в Националната художествена галерия у нас с изложба "Нова религия" между 18 октомври и 2 декември, и американският колекционер и галерист Лари Гагосян.

54-годишната Кристов-Бакърджиев е родена в Риджуд, щата Ню Джърси. Баща й е български лекар, емигрирал след Втората световна война, а майка й - италианска археоложка.

Кристов-Бакърджиев завършва история на изкуството и литература в университета в Пиза. Тя се занимава с история на изкуството и пише за вестници, преди да стане куратор на изложби.

Каролин Кристов-Бакърджиев бе похвалена от мнозина за своето представяне като куратор на 13-ото издание на най-престижната международна изложба за съвременно изкуство "Документа" по-рано тази година.
Арт маратонът се провежда в германския град Касел на всеки пет години и продължава около 100 дни. Тазгодишното издание на "Документа", "разпръснато" в парковете, галериите, киносалоните и железопътната гара на Касел, е било посетено от около 860 хиляди души. Общият бюджет бе около 25 милиона евро.

"Не мисля, че човек получава допълнителни точки за това, че е известен", коментира Марк Рапълт - редактор в "Арт Ривю".
Той похвали Каролин Кристов-Бакърджиев за "глобалния мащаб и голямата амбиция" на "Документа" и разкри, че някои членове на панела, който е подредил включващата 100-имена класация, са искали на върха да бъдат по-комерсиални фигури.
"Не е като да не бе оспорвано. Мисля, че силата на парите винаги оказва натиск, както стана (в случая), но (Каролин) бе претендент през цялото време", отбеляза той.

Втори след американката от български произход е Лари Гагосян, който бе четвърти в класацията на "Арт ривю" за 2011 г. Миналогодишният първенец - китайският художник дисидент Ай Вейвей, който намира място във водещите новини заради своя конфликт с властите - остана този път на трето място.

Руската пънк група "Пуси райът" влезе за първи път в класацията тази година като признание за успеха, с който е насочила международното внимание към въпроса за свободата на словото.
Пънк бандата, две от чиито членки остават в затвора, за да излежат присъди от по две години затвор заради "молитвата" срещу президента Владимир Путин, която отправиха по-рано тази година в московския катедрален храм "Христос Спасител", заема 57-о място.

Вижте целия списък


Българският художник Недко Солаков тази година за втори път участва в "Документа". Солаков показа инсталацията „Рицари (и други мечти)” (Knights (and other dreams) 2010-2012 (вижте снимка), направена специално за известния Музей на братя Грим в града и заела целия му долен етаж.