Днес московският градски съд поднови процеса за обжалване на присъдите. 30-годишната Екатерина Самуцевич беше освободена още в съдебната зала, но Мария Альохина (24 г.) и Надежда Толоконникова (22 г.) остават в ареста, съобщиха Рин Новости и Ройтерс, цитирани от БТА.

До 10 дни двете трябва да бъдат приведени в наказателна колония, където да излежат присъдите си.
Магистратите предупредиха Самуцевич, че ако по време на изпитателния срок извърши друго престъпление, присъдата й ще бъде променена в ефективна. Освен това тя ще трябва да спазва ред ограничения и поне два пъти месечно да се представя пред наблюдаващия орган.

По време на предишното съдебно заседание Самуцевич се отказа от адвокатката, която защитаваше нея и другите две пънкарки, нае за своя защита Ирина Хрунова от правозащитната организация "Агора". Днес тя заяви в съда, че клиентката й не е била на амвона по време на акцията на групата в църквата, което доказвали свидетелски показания.
"Тя е била на солея (пространството встрани от амвона - б.р.) 15 секунди, не е пяла, не се е молила, не е скачала, дори не е успяла да си сложи китарата на рамото, което се вижда на видеозаписа и е потвърдено от охраната", заяви още Хрунова. Тя изтъкна, че Самуцевич е признала, че е участвала в "пънк молебена", но не е успяла да направи онова, което е смятала.

Адвокатката нарече решението "победа, но не окончателна", тъй като съдът все пак призна за виновна довереничката й.
Хрунова заяви, че след съгласуване с клиентката си ще вземе решение дали да сезира надзорната инстанция и Европейския съд за правата на човека.

Защитата на другите две жени от "Пуси райът" посочиха, че ще обжалват присъдите им и по реда на надзора, и пред международни съдилища.

След произнасято на присъдата Самуцевич заяви, че ще помага на двете други пънкарки, защото са приятелки. Привърженички на "Пуси райът" посрещнаха думите й с ръкопляскания, информира ИТАР-ТАСС.

По-рано трите заявиха пред съда, че са невинни и не би трябвало да бъдат лишавани от свобода заради протеста им срещу руския президент Владимир Путин. Те настояха, че проявата им в храма "Христос Спасител" не е била атака срещу религията, а е имала политически характер, предаде Асошиейтед прес. 

"Не сме искали да обидим вярващите", заяви Самуцевич от остъклената клетка, в която подсъдимите стоят в съдебната зала. "Ако е имало някаква обида, ние се извиняваме. Аз трябва да отговарям за собствените си действия", добави тя, съобщи БГНЕС.

Църквата заяви, че ще настоява за помилване на трите жени, ако те се покаят. Подсъдимите обаче заявиха, че не могат да се покаят, защото не изпитват религиозна омраза.

Процесът срещу изпълнителките от "Пуси райът" беше осъден от САЩ и ЕС, според които делото е свидетелство за засилващия се стремеж на Путин да потисне несъгласието, след като се върна на президентския пост. Наскоро той каза, че съдът е взел правилно решение по делото.
Един от адвокатите на изпълнителките поиска съдът да се произнесе по "недопустимостта на намесата на Путин" в процеса, но това не стана.

Социологическите проучвания показват, че въпреки голяма подкрепа на Запад, която получи "Пуси райът", повечето руснаци смятат наказанието им за правилно.