Административен абсурд. Каракалът, който беше заснет да се разхожда из Пловдив, се оказа отглеждан законно. Семейството, с което живее, показа официалната регистрация на дивото животно, издадена от държавата. В същото време, обаче, отглеждането му се оказва и незаконно, защото никой не може да има в дома си дива котка, съобщава Нова тв.

Кадър: Нова тв

През 2017 година Анелия Канчева купува каракал от развъдник в Чехия. Докато Гръм се излежава вкъщи, Анелия е на работа. Макар че и тук животното има собствен, издран офис-стол.

"Той обожава стопанина си, той те следва, обича да ходи на разходка, привързва се към хората, не към дома. Той става сутрин, носи си сам каишката в устата, иска на разходка", разказва стопанката му Анелия Канчева.

Именно при една самоинициирана разходка дивата котка привлече вниманието към себе си.

Кадър: Нова тв

"Той знае да отваря врати с лапата, но явно по някакъв начин е схванал, че и прозорецът се отваря по същия начин, отворил си е и си е направил една разходка, след което се прибра", добавя Канчева.

Според закона не можеш да си отглеждаш дива котка у дома.

"В закона за защита на животните има забрана за отглеждане на всички видове диви котки, които включват всички котки с изключение на домашната котка. Има възможност да го е купила легално в чужбина, защото може легално да се закупи, но не може легално да се внесе в България", обясни Явор Гечев от Организация за защита на животните "Четири лапи".

Анелия Канчева обаче показа официална регистрация от Министерството на околната среда и водите - с вида на животното, подпис и печат на регионалната инспекция.

От екоинспекцията потвърдиха, че са издали регистрационна карта през 2017 г., но по Закона за биологичното разнообразие. Година по-късно я отменили, но по Закона за защита на животните.

Твърдят още, че са пратили писмо до собственичката, че каракалът няма валидна регистрация. Опитвали да намерят жената и на посочен адрес, но без успех. Според закона каракалът трябва да бъде в зоологическа градина или спасителен център.