Вицепремиерът Красимир Каракачанов разкритикува местната власт и допълни, че именно кметовете са тези, които трябва първи да вземат мерки, за да не се стига до ескалация на конфликти като този в Габрово. Това той каза след като днес проведе среща в МС със силовите структури и министъра на вътрешните работи Младен Маринов, предаде БТА.

Повод за срещата е вчерашната ескалация на напрежение в Габрово, след като на 7 април трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в града. Протестът срещу насилието снощи се превърна в шествие на разярени граждани, които търсеха саморазправа с виновните, опитаха да щурмуват местното следствие, където бяха тримата задържани, а след това опустошиха няколко къщи в ромската махала на града. Прокуратурата днес повдигна обвинение на тримата извършители. Вицепремиерът Томислав Дончев, бивш кмет на Габрово, пристигна в града.

Каракачанов препоръча местната власт да бъде много по-наблюдателна и да докладва на службите за приходящи и незаконно заселили се, за такива, които строят незаконно, за да не се стига до нови провокации, и за да може държавата да вземе мерки навреме. Той добави, че в Габровско имало контингенти от Сливен, които били привличани заради дърводобива и така незаконно се настанявали в региона.

За тримата биячи се заговори, че са приходящи от други населени места.

Силовият вицепремиер и главният секретар на МВР Ивайло Иванов бяха категорични, че напрежението в Габрово е овладяно. Стана ясно още, че част от близките на участвалите в конфликта вече са напуснали града и това е успокоило ситуацията.

Без ясна програма за решаване на ромския въпрос, няма как да се решат и тези проблеми, защото 20 години те бяха замитани, за да не се разсърди някой в Брюксел, коментира Каракачанов и допълни, че трябва да се започне с образованието. Безграмотни няма как да спазват обществения ред и закона, категоричен беше той.

Главният секретар Ивайло Иванов допълни, че изпратената от София и от три съседни на Габрово района полиция ще остане в града до успокояване на обстановката.