В Габрово напрежението нарасна, след като трима мъже пребиха служител в супермаркет. Видеозапис от побоя, появил се в социалните мрежи, предизвика вълна от възмущение.

Тази вечер протестиращите щурмуваха полицейското управление в опит да стигнат до биячите. След това недоволството се пренесе в ромската махала в града, предаде Нова.

На място пристигнаха сили на Главна дирекция "Национална полиция", на Жандармерията, на Областната дирекция - Ловеч.

Протестът започна мирно и събра много местни хора в центъра на Габрово. Изненадващо хората тръгнаха в шествие към Следствената служба, където в ареста днес бяха задържани тримата нападатели на момчето от супермаркета. Напрежението ескалира и хората се опитаха да влязат в ареста.

Протестиращите тръгнаха към габровски квартали, обитавани от малцинствата. Нанесен бе погром на няколко къщи, в които нямаше хора. Повече от четири часа продължи обиколката на протестиращите.

Повод за недоволството стана инцидент е от неделя вечерта. Трима мъже с агресивно поведение влезли в централен габровски супермаркет. Обект на нападките им станал Даниел Ненов от Габрово. Той живее в Англия, но често си идва в родния град.

"Още при влизането ми, видях, че те просто търсеха с кой да се заяждат. Сигурен бях, че ще стане побой", заяви Ненов.

"Отидох при тях и ги помолих най-учтиво да не се разправят на входната врата, защото минават клиенти", разказа Венцислав Иванов, служител в магазина. Тримата мъже обаче му отговарят с юмруци.

"Аз бях безпомощна, нищо не можех да направя", добавя Царина Пашова, служител в денонощния магазин. "Бяха видимо почерпени, но не пияни. Бяха вътре с цел да се заяждат", добави тя.

За спешни проверки на всички адреси, на които има струпвания на ромски фамилии и хора от криминалния контингент призова Таня Христова - кмет на Габрово. От общината обясниха, че тримата мъже не живеят в общинско жилище и не са приходящи.

По случая се води досъдебно производство за хулиганство и причиняване на телесна повреда. Оказва се, че и тримата нападатели са осъждани за други престъпления.