До края на  ноември случаите на респираторни инфекции ще се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси. До края на месеца очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения. Това съобщи бившият директор на Националния център по заразни паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по БНР.

По думите му през миналия месец случаите на COVID-19 са намалели заради топлото време. До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи на сезенон грип, в Европа вече циркулира.

Тази година сезноният грип  се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо.

Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди COVID, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя много мутации стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен. Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси. За силните, опасни микроорганизми има ваксини, които поставени, предпазват - така е с тетанус, дифтерия, детски паралич. Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване, обясни проф. Кантарджиев.

Нов подвариант на Омикрон ни атакува през ноември

Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести преди дни има доказан вариант на Омикрон - BQ 1.1 вариант, който е подпод вариант и нов все едно вариант. Центърът по контрол на заболяванията в Атланта и Европейският в Стокхолм казват, че ноември месец той ще започне да измества другите варианти. Това в България ще стане доста по-бавно, отколкото в Европа и САЩ. Вече е доказан при 76 годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно, съобщи проф. Катарджиев.

Важно е да се знае за него, че той, макар и по-различен от BA5 и BA4, все пак си остава факта, че ако човек се ваксинира с новите ваксини, тоест има два бустера ваксина срещу Омикрон, вероятността за тежко протичане на болестта е минимална. Ваксинирането може да стане заедно с противогрипната ваксина, дори може да стане в едни ден ", каза още микпробиологът.

Как да се предпазим

По думите на Картарджиев най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета, като се има предвид лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира. Също е много полезен доматът, както и връщане към хубавите български традиции в храненето.

По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. Това предпазва бебета с поднормено тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40-тия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на "магарешката кашлица" - с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е опасен", подчерта проф. Кантарджиев.