От сега до Коледа е най-подходящият период за поставяне на противогрипни ваксини в България. Това заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

За момента ситуацията с грипа е спокойна. Ноември хващаме единичните случаи, през декември се увеличават, като пикът се достига в края на януари - началото февруари, показва статистиката досега.

Вече има покачване на острите респираторни заболявания, посочиха от здравното министерство.

В южното полукълбо имаше много силен грипен сезон и той започна по-рано. Това предполага, че и в северното полукълбо ще е обичайно висок грипният сезон, обясни д-р Ангел Кунчев.

Грипът може да бъде избегнат, както и лекуван. Затова ваксините са в помощ на човечеството. "Ако вземем мерки навреме, можем да избегнем сериозна грипна вълна", казаха от здравното министерство. Особено важи това за хората, които са рискови - с хронични и сърдечни заболявания, както и възрастните хора. 

От здравното ведомство посочват, че симптомите на сезонния грип и коронавируса често пъти са идентични и затова съветват гражданите да се тестват.

Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

"Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост", категоричен е доцент Кунчев. Той заяви, че има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна. "Никой не може да бъде 100 процента сигурен кога ще дойде".

И д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на Българския лекарски съюз, потвърди по БНР, че е време за имунизация срещу грип, тъй като ако се постави сега, организмът ще е защитен до няколко месеца.

"Осигурени са 350 000 безплатни грипни ваксини в страната. Всички практики на личните лекари са заявили количества, някои дори вече са ги получили. Има желание при контингента от пациенти, които трябва да се имунизира, мисля, че ще успеем да се справим с грипната вълна", коментира д-р Брънзалов.

Той допълни, че COVID не е изчезнал и няма да изчезне, но вирусът му мутира неколкократно. Вече има и адаптирана ваксина за актуалните варианти на коронавируса.

Според д-р Брънзалов пациентите могат да си поставят и бустерна доза за COVID, и грипна ваксина.

Той призова хората, които се съмняват дали са болни от коронавирус или от грип, да се обърнат към личните си лекари.