С какво ще запомним този ден? 

Противогрипната ваксина има между 40 и 60 процента ефективност. Дори да не ограничи инфекцията, ограничава протичането на тежко заболяване. Смята се, че в Европейския съюз по този начин са спасени животите на десетки хиляди хора - още от коментара на вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова чуйте в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

Посланиците на Русия и Беларус няма да получат покани за учредителното заседание на 48-ото Народно събрание. Това са решили мнозинството от представителите на парламентарно представените формации след 40-минутна среща, обяви пред журналисти бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България", които инициираха разговора. "За" са от ГЕРБ, ДПС, "Продължаваме промяната" и "Български възход", а от БСП и "Възраждане" - против решението руската посланичка да не бъде канена. От ГЕРБ е внесено предложение до главния секретар на Народното събрание да бъде поканен за видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Тенчо Тенев, докато ръководел столичния КАТ, не е упражнил достатъчен контрол, с което е позволил полицейски чадър над Георги Семерджиев, причинил катастрофата с две жертви на бул. "Черни връх" в София. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти. Освен Тенев имало и служители на ръководни постове - общо 10, които не са упражнили достатъчен контрол. Демерджиев подчерта, че те не са подпомагали пряко Семерджиев или други като него. Министърът повтовори и че предстоят кадрови промени скоро. Тенчо Тенев вече не е служител на вътрешното министерство, но не заради т. нар. чадър, тъй като информацията станала ясна преди дни, а заради навършване на пенсионна възраст. 

Общинският съветник от "Атака" Борислав Иванов ще подаде оставка като заместник-председател на Столичния общински съвет. Това обяви самият той пред журналисти ден, след като направи опит да свали националния флаг на Украйна от фасадата на Столичната община. Относно обвиненията от страна на колегата му Борис Бонев, че е влязъл в сградата на общината с пистолет, Иванов каза, че първо - от полицията са му го взели, и второ - това не било бойно оръжие. Колегите му в СОС от останалите партии, включително председателя на Общинския съвет Георги Георгиев, също настояват за оставката на Иванов.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Пореден смъртен случай на човек от енергетиката в Русия. Кой е той, както и припомняне за всички "странни обстоятелства" около смъртта на руски енергийни босове в последните месеци, чуйте в Podcast новините.