Грипната вълна се очаква в края на месец януари, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по bTV. Симптомите ще са хрема, няколко дни отпадналост, болки в мускулите и ставите, висока температура.

По думите му здравната система е абсолютно готова да отговори на по-тежка грипна вълна, всички лечебни заведения имат готовност и с интензивни легла.

Според Меджидиев COVID вълна не се очаква, но грипната епидемия може да е по-тежка, защото има спад в имунитета на хората.

По време на коронавирус пандемията стресът и безразборната употреба на медикаменти доведоха до лек спад в имунитета, коментира министърът.

Той увери, че здравната система е подготвена и с ваксини.

До петък при личните лекари ще бъдат доставени 190 хил. броя противогрипни ваксини, обясни Меджидиев.

По думите му препоръчително е да се ваксинират хората над 65 години

При ваксинирането срещу грип тежките случаи намаляват. За щастие в последните години населението започна да се ваксинира, посочи още Меджидиев.

Ваксината против грип е четиривалентна - срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" "Вашингтон" и "Пукет".

Според специалисти най-подходящият момент да се направи имунизация срещу грип са месеците октомври и ноември, в краен случай до Коледа.

Осем респираторни вируса се изследват рутинно в Националния център по заразни и паразитни болести. В момента има данни за циркулация на обичайните сезонни вируси.