Двама известни медицински специалисти - главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарствата, отговаряха на всички въпроси, които вълнуват гражданите, в рубриката "Питай за ваксините" на Нова телевизия.

Безопасни ли са ваксините за хора с алергии?

"По отношение на ваксините базирани на РНК технология, ако някой си е поставял такава против грип, няма да има проблеми да си постави и тази срещу коронавирус. Другата ваксина, която е разрешена, е аденовирусна и там също не би трябвало да има проблем при алергия" обясни Гетов.

Той добави, че задължително във всеки такъв продукт има консерванти, които да запазят продукта.

"Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, тя отговаря на много строги критерии. Не съществува друг продукт, който да минава по-строг контрол. Няма такъв!", категоричен бе  Кунчев.

Къде ще мога да си поставя ваксина?

"Нямаме данни личен лекар да откаже да поставя ваксина. Това би означавало, че той просто абдикира от своите задължения да се грижи за пациентите си. Аз съм сигурен, че всички лични лекари ще правят ваксинации. Имаме и законови методи, с които можем да ги принудим, но не е това идеята", отговори доцентът

Могат ли да се ваксинират онкоболните?

Според проф. Гетов, ако човек е преминал през химиотерапия, няма никакъв проблем той да се ваксинира.

"Има научни доказателства, че за пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с рНК технология. 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично", заяви той.

Каква е разликата между рНК ваксините и останалите?

"Разликата е в технологичните процеси и механизма на действие. рНК ваксините са най-новите и модерни. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти - т.н. персонализирана терапия. Има два вида имунитет - клетъчен и хуморален. В този случай говорим за втория вид, защото става дума за изграждане на антитела срещу COVID-19", обясни проф. Гетов.

Колко време след първата доза ще имаме антитела?

"Малко преди втората доза от ваксината ваксиналната ефикасност е между 40% и 50% за всички разрешени за употреба ваксини към днешна дата. 7 до 10 дни след втората доза вече можем да говорим за стабилен имунитет и наличието на достатъчно количество антитела. След първата доза ваксина, рискът да попаднете в болница е много малък", каза проф. Гетов.

Той добавя, че последните данни в Израел показват, че от всички ваксинирани 0, 54% са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал.

Бременност

"Няма данни за противопоказания за бременни или дами, които желаят да забременеят. Но моят съвет чисто медицински е, ако някой планува бременност в близките месеци, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме още малко информация, в продължение на 2 години ще се наблюдават всички тези ваксини", добави проф. Гетов.

Той обясни, че всички производители на ваксини са задължени да проведат клинични проучвания за приложението на продуктите си върху деца.

За заведенията

"Не мога да коментирам темата със заведенията. Премиерът има право да взема решения и да ги налага на Министерския съвет. Ако това е решението им - ще го направят. Аз говоря от гледна точка на медицината и чистата наука", заяви още доц. Ангел Кунчев по повод уверението на премиера Бойко Борисов, че те ще бъдат отворени от 1 март.

Той добавя, че преди седмица е имало слабо ниво на инфекции и тогава е било подходящо да се обсъжда тази тема. Сега обаче е важно да се види какво ще се случи през следващите седмици, добавя доц. Кунчев.