Какво могат да направят младите хора, които сега започват работа, за да се чувстват сигурни на работното си място? Какви са основните проблеми от гледна точка на работниците и служителите и от гледна точка на работодателите? Какви са опасностите или последствията от това един млад човек да не желае да се развива в определена област? Как се променя светът от социална гледна точка и как това се отразява на младите хора, които сега започват работа? Какъв е приносът на трудещия се човек, когато не е здравно и пенсионно осигурен и какви са последиците от това? Какви са процесите, които подкопават социалната стабилност?

На тези въпроси отговарят събеседниците в днешния епизод на подкаста "Поколението Z". Това са юристът доц. д-р Андрей Александров и социологът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" д-р Вероника Димитрова. В епизода ще чуете и млади хора, които споделят представите за бъдещето си.

Ето какво казва доц. д-р Андрей Александров:

"Преди няколко години в Кодекса на труда се въведоха специални правила за трудов договор за обучение, бившият трудов договор за ученичество и трудов договор за стажуване. Именно това беше идеята да се спре експлоатацията на труда на младите хора, като им се възлагат задачи, които нямат общо с тяхната професионална квалификация или са безперспективни от гледна точка на професионалното им развитие. Идеята беше тъкмо тези форми на заетост да се облекат в трудово правоотношение, за да може лицето, което полага такъв труд, да е защитен от трудовото законодателство."

Д-р Вероника Димитрова пък коментира, че процесите на глобализация довеждат до несигурност на работното място. Тя цитира социоложката Саския Сасен, която говори за това как се трансформира самият труд. И подчертава, че ако икономиката е ограничена от гледна точка на предлагането на работа, това вече не е избор, а е структура на самата икономика. 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Съветът на Андрей Александров към младите е:

"От професионална гледна точка бих казал, че когато човек няма достатъчно опит е добре да се допитва и да се консултира. Достатъчно много и лесно може да бъде намерена информация. Да се чете внимателно това, което се подписва, договорите които се предлагат. И да не се съгласяват, по възможност, на предложения от типа - осигуряване върху минимална работна заплата с реален доход значително по-висок. И въобще всякакви други опити за манипулиране и заобикаляне на правилата на трудовото и на осигурителното законодателство."


Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.