Има леко подобрение в състоянието на 11-годишното дете, което снощи пострада тежко при удар от мълния на стадион "Дунав" в Русе.

Преди обед, след извеждане от медикаментозния сън и възстановяване на ефективно спонтанно дишане, детето е екстубирано и оставено под наблюдение. С течение на времето момчето започва да става контактно и адекватно, съобщи NOVA, позовавайки се на данни от лечебното заведение - УМБАЛ "Медика Русе".

Лекарите все още се борят за живота на детето. Сутринта д-р Бланш Ангелова от УМБАЛ "Медика" съобщи, че направените изследвания показват тежка увреда на цялото тяло в резултат на травмата. "Говори се за засягане на сърцето, черния и белия дроб, с мозъчен отток. Към момента е стабилизирано", обясни тя. Лекарите трябва да овладеят усложненията от увредите от мълнията.

Продължават също изследванията и консултациите със специалисти.

Със съдействието на Министерство на здравеопазването е извършена консултация по телефона с д-р Христо Пседерски от детска реанимация - "Пирогов". Според експерта поведението на лекуващите екипи е правилно и не се налага към момента детето да бъде транспортирано в друго лечебно заведение.

От сутринта специалисти оглеждат дали стадионът отговаря на техническите изисквания при бедствия. Проверка назначи и кметът Пенчо Милков, прокуратурата също започва своя проверка. Концесионерът на спортния комплекс "Дунав" д-р Симеон Симеонов е категоричен, че "има изграден гръмоотвод, включително и осветлението на стадиона е направено така, че всичко е обезопасено".

Днес деца от футболния клуб отидоха на стадиона, за да запалят свещи и да оставят рози в памет на загиналия им приятел. Те се помолиха и за здравето на пострадалия си съотборник.

Във футболния клуб "Дунав" тренират над 400 деца. На децата от спортния клуб ще бъде оказана психологическа подкрепа.

Очевидец разказа пред БНТ, че не е чувал такъв "невероятен" по думите му гръм, след който започнал "убийствен дъжд": "Видях две дечица долу на земята и треньорите се опитваха да им правят масаж".

При инцидента снощи друго 11-годишно също бе тежко ранено и въпреки усилията на лекарите в болница "Канев" да възстановят сърдечната му дейност, то не бе спасено.