На изкуственото игрище на стадион "Дунав" в Русе, където снощи две 11-годишни деца бяха поразени от мълния по време на тренировка, деца от школата на "Дунав" запалиха свещи и поднесоха цветя в памет на починалото момче.

Децата се помолиха и за възстановяването на другото дете.

Още снимки вижте тук >>> 

Община Русе ще осигури психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им от футболен клуб "Дунав".

По думите на д-р Бланш Ангелова от УМБАЛ "Медика", където пострадалото дете беше настанено снощи, състоянието му е изключително тежко - на апаратна вентилация и е в медикаментозна кома.

"От всички изследвания, които бяха направени, се оказва, че става въпрос за една тежка увреда на цялото тяло в резултат на травмата. Говори се за засягане на сърцето, черния и белия дроб, с мозъчен отток. Към момента е стабилизирано", обясни д-р Ангелова пред журналисти.

Снимка: БТА

Тя добави, че ако се наложи, има разрешение от собствениците на болницата да потърси помощ от детска реанимация "Пирогов", посочи Ангелова. Тя не се ангажира с прогноза за изхода от ситуацията, но увери, че медиците правят всичко необходимо.

От футболния клуб "Дунав" още вчера изразиха своите съболезнования и обясниха, че ако е имало индикация за буря, тренировката е щяла да бъде прекратена. Концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов увери, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират и са преминали през съответните замервания.

Днес в спортния комплекс "Дунав" се извършва съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и Община Русе, съобщиха от общинската администрация в крайдунавския град.

Представители на компетентния орган - РДНСК, на концесионера, общински и външни експерти ще проследят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталациите за мълниезащита.

Снимка: БТА

От местната управа припомниха, че спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер през 2018 г. Тъй като той представлява строеж от трета категория, съгласно нормативната уредба, за изправността и безопасността му следи РДНСК.

"Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 г. Държавата обаче не е създала структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради, в случая на концесионера на спортното съоръжение. Те са натоварени с отговорността за поддържането на мълниезащитните уредби", обясниха от местната управа.

Деян Димов (л) - председател на ФК „Дунав“, и Динко Демерджиев - треньор на футболния клуб

Снимка: БТА