Гръм падна на стадион "Дунав" в Русе и порази две 11-годишни деца, едното от които е издъхнало, съобщи за БТА Стела Кръстева от пресцентъра на Университетската болница "Канев". В тежко състояние е и второто дете, то е поставено в медикаментозна кома. 

Сигналът за инцидента е подаден около 19:20 ч. тази вечер. По първоначална информация децата са били на тренировка на детския футболен клуб в едно от помощните игрища на стадиона, когато завалял силен дъжд с гръмотевици. Докато тичали към навеса, мощният гръм повалил две от тях. 

Старши треньорът на "Дунав 2" Мариян Тодоров разказа пред bTV, че е бил на съседното игрище, когато се е случил инцидентът. Той е оказал първа помощ, като е правил изкуствено дишане. По думите му едното дете "се оправило", а другото, което поело мълнията и панталоните му отзад били изгорели, също започнало да диша. Той твърди, че и двете деца имали дихателна дейност, когато пристигнали линейките. 

Децата са откарани в университетските болници "Медика" и "Канев" в града, а останалите, които са били на тренировката, са силно стресирани. Родилите им са били извикани да ги приберат.

Детето, прието в болница "Канев", е било без сърдечна и дихателна дейност. Въпреки усилията на два реанимационни екипа, които са направили всичко по силите си, то не е било спасено, съобщи Стела Кръстева от пресцентъра на лечебното заведение пред БТА. 

Другото дете, настанено в болница "Медика", също е прието в състояние на клинична смърт и без сърдечна дейност. Дежурният реанимационен екип го е реанимирал и е възстановил основните му жизнени показатели. Момчето е интубирано и е в медикаментозна кома. Извършват се консултации, за да се установи дали има допълнителни увреждания по вътрешните органи, съобщиха от лечебното заведение.

"С прискърбие ви съобщаваме, че при нелеп инцидент две деца са пострадали при удар от внезапно паднала мълния по време на тренировка на стадион "Дунав" днес в Русе. Едното от тях впоследствие е починало. Загубата и мъката е огромна и непрежалима за цялото наше футболно семейство", написа футболен клуб "Дунав" на своята страницата във Facebook.

За днес в Русе е в сила жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури.