В навечерието на 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски историкът Николай Иванов хвърля нова светлина за мястото, където е погребан Апостолът на свободата. В книгата си "Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски" той представя последни разкрития от проучванията си.

Николай Иванов е изследвал документи от Националния военноисторически музей (НВИМ), с които доказва, че тялото на Васил Левски е погребано след обесването му до параклис на някогашното гробище на София. Днес мястото се пада на ул."Дамян Груев" №6, точно до входа на МБАЛ "Сердика" и е паркомясто.

Цветя на мястото, което историкът смята, че е бил погребан Левски

Според историка, през 20-те години на ХХ век е имало среди, които са пречели да излезе истината, защото по това време общината е раздавала места за строителство в района на Окръжната палата (днес Министерството на земеделието), т.нар. Офицерски квартал. Разкриването на истината за погребението на Апостола щяло да засегне имотни и строителни интереси.

Историкът Николай Иванов

В книгата "Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски" авторът  изследва документ, който показва, че на 13 октомври 1936 г. началникът на Отделението за военни музеи, паметници и гробове полковник Петър Куюмджиев пише до председателя на еврейската консистория Аврам Таджер, че има идеята да издири и поддържа гроба на Левски, като се помъчи да издигне и един скромен паметник. В отговор на писмото за съдействие Таджер провежда дебат и проучване сред възрастните членове на еврейската общност. Чрез разказите на група свидетели се установява чрез възстановка по хандрис №121, че Левски е бил обесен пред съществуващата тогава турска казарма.

Посочени са и имената на петимата еврейски лекари от ръководената от д-р А. Епелбаум болница, които първи проучват открития пред входа й гроб на Левски и извадените от него кости.

А доклади на военни описват как полковник Куюмджиев предава за изследване на 28 юли 1937 г. 29 чувалчета с кости на Института по анатомия на Държавния университет. В едно от чувалчетата има кости и два черепа, за които се настоява да се провери дали не са на Васил Левски и Георги Бенковски. Следват архивни факти, които разкриват митарстването на тези останки между институциите, а при бомбардировките на София изчезват.

Николай Иванов е убеден, че, ако бъдат направени нови разкопки, със сигурност ще бъдат намерени още костици от погребението на Апостола, защото при първите разкопки са събрани от непрофесионалисти.

Историкът разказва за разкритията си за гроба на Левски

Днес историкът и столичани поднесоха цветя на мястото, където, според изследваните от него документи, е заровен Апостолът на свободата. Недалеч, в градинката зад Министерство на земеделието, има поставена паметна пирамида за Георги Бенковски в подкрепа на тезата, че там е била погребана главата на българския революционер.

Цветя на мястото, където историкът смята, че Левски е погребан

Майка с дете на мястото, където историкът твърди, че е могилата на Левски

В градинката зад Министерство на земеделието е поставен паметен знак, според който на това място е била погребана главата на Бенковски

В градинката зад Министерство на земеделието е поставен паметен знак, според който на това място е била погребана главата на Бенковски