Повдигнати са и обвинения за ръководене и членство в нелегалната организация "Ал Уакф Ал Ислями", действала на територията на Пазарджик, Смолян и Благоевград, съобщи БНР.

За ръководител на групата е посочен имамът на Сърница Сеит Мотула, а неговата дясна ръка е Ахмед Ахмед от пазарджишкия ромски квартал "Изток",който вече е изтърпял присъда за насаждане на радикален ислям.

Финансирането на структурите е ставало от Саудитска Арабия, през Турция, по небанков път. Според прокуратурата, има достатъчно доказателства, за да се твърди, че радикалната ислямистка организация е действала у нас от 2008 година. На обвинените е наложена мярка за неотклонение "подписка". Очаква се делото да бъде назначено за юли.

Още през октомври 2010 година е проведена операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация от прокуратура, МВР и ДАНС. Тогава са претърсени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред.

Напрегната бе ситуацията в гоцеделчевското село Лъжница, където служители на МВР и ДАНС влязоха в дома на местния имам, където иззехха кашони с книги, касети, дискове, списания и компютър. Служители на ДАНС тогава провериха и  дома на имама в сатовчанското село Кочан. Подобна проверка ДАНС направи в село Аврамово и други села в област Благоевград, припомня агенция "Фокус".