Хора с физически увреждания от цяла Североизточна България са принудени да пътуват стотици километри, за да подновят шофьорските си книжки. Причината е, че в региона няма Транспортна експертна лекарска комисия, която да удостовери, че те са годни да шофират, съобщава БНТ. 

Без експертиза хората с увреждания не могат да подадат документите си в КАТ. Затова те трябва да чакат месеци наред, за да запишат час в болниците в другите областни градове. 

След прекаран детски паралич Въпреки заболяването си той може да шофира. Сега е притеснен, че не може да поднови шофьорската си книжка навреме, въпреки удължения заради пандемията срок. 

Във Варна., например, от 2008 г. няма Транспортна лекарска експертна комисия, а за час в останалите региони се чака с месеци. В Бургас пък има комисия, но тя ще записва най-рано през март. В Пловдив също има комисия, но по думите на 66-годишния Желю Желев от Варна, който е с 80% инвалидност след прекаран детски паралич, с нея няма връзка. 

В случая на Желев, той трябва да пътува до Горна Оряховица, защото през юли няма да има валидна шофьорска книжка, а заради заболяването си с влак или автобус ще му е непосилно. Освен това, ако в документите има дори малка грешка, трябва отново да запазва час. Човекът е притеснен и как ще покрие разходите за път. 

Преди месеци с подобен казус се сблъсква и Христо Мисляков. Преодолява всички трудности, за да стигне до Бургас, но там е изправен пред ново предизвикателство - болницата не е пригодена за хора с увреждания.

От Министерството на транспорта заявиха, че вече има процедура за разкриване на филиал на Националната многопрофилна транспортна болница във Варна.