Промените са предложение от здравния министър Кирил Ананиев, който днес увери, че ще оттегли предложенията си по настояване на премиера Бойко Борисов.

"След реакцията на хората с увреждания, ние решихме да ги поканим утре в 15 часа в здравното министерство, за да започнем диалога, който ние поискахме, още преди да качим предложенията", каза Ананиев. От разговорите с повечето от представителите на организациите е станало ясно обаче, че срещата вероятно ще е в петък от 10 часа.

“Наредбата за медицинската експертиза се сваля от обсъждане. Да, подава се ръка за обсъждане на текстовете, но не знаем какъв ще е изходът, каза за БНР заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Бисер Петков увери, че няма да се отнемат инвалидни пенсии >>


Концепцията за експертиза на работоспособността обаче остава. Нас това също силно ни притеснява. Там също има изключително дискриминиращи текстове. Такива, които будят съмнение за реформа, която всъщност отнема права. Хората утре излизат на протест, каза Стоименова.

Според готвените промени вече ще се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. Реформата в ТЕЛК предвижда още инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите.

„Двойна ножица. Веднъж около 200 хиляди ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква подкрепа. И втори път ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания”, заяви за Нова д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК.

Проучване на синдикатите показва, че хората с увреждания са на ръба на оцеляването. 41% от тях разчитат само на инвалидната пенсия, която получават.

Според Нова утре на пл. "Независимост" се очакват повече от 6000 протестиращи. Хората с увреждания ще пристигнат с десетки автобуси от цялата страна. Някои ще тръгнат сутринта, а други още тази вечер.  Новите преговори между ресорните министри и протестиращите трябва да започнат още до края на седмицата.