БСП подозира управляващите в опит да спестят пари на гърба на уязвими групи от населението. От опозицията визират проблема с личните асистенти на хората с увреждания.

"От всички факти оставаме с впечатление, че всичко това се прави с цел спестяване на средства за два-три месеца на гърба на уязвими групи от населението", коментира на брифинг в парламента социалистът Георги Гьоков.

Става въпрос за около 13 хиляди българи, които останаха без личен асистент, домашен помощник заради безхаберието на държавата, която не осигури навременно финансиране, обясни депутатът. За общините това означавало безсмислен труд, защото трябва да прекратят договорите на помощниците на хората с увреждания, да уведомят самите ползватели на услугата, че няма да могат да разчитат на нея за неизвестен период от време.

По стара традиция между Коледа и Нова година от Агенцията за социално подпомагане изпращат писмо на общините, в което питат какви ща са потребностите от финансиране на тази услуга в бъдещ период, за да предоставят парите, разясни Гьоков.

Срокът за отговор бил 8 януари т.г., което на практика означавало, че в момента в МТСП се обработват данните.

Оттук следват два сценария, твърдят от БСП. Първият е услугата да не бъде продължена, което означава, че около 13 хиляди граждани няма да я получават за неизвестен период.

Вторият вариант е при осигуряване все пак на средствата, хората ще трябва отново да започнат процедурата по оценка на потребностите им, набиране на кандидати за лични асистенти. Това означа и, че поне два-три месеца тези хора ще останат без услугата, обобщи Георги Гьоков.

Затова от БСП искат отговор от социалното министерство защо се причинява всичко това на хората с увреждания, на тези, които предоставят услугата "личен асистент", и на общинните.

МТСП дължи отговор и кой е виновен за създадената за пореден път в рецидив неприемлива ситуация и как ще понесе отговорността този, който е виновен и ще бъдат ли изобщо осигурен средства за продължаване на услугите, предоставяни от общините.