В Националната референтна лаборатория все още не е доказана циркулация на грипни вируси в България. Това каза в националния пресклуб на БТА проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му през последните три дни са били изследвани 17 проби на деца в много тежко състояние, като са направени изследвания за 14 вируса. Доказани са пет положителни проби - три от децата имат риновирус, а две - парагрипен вирус от първа група, посочи още проф. Кантарджиев.

Вирусните инфекции на дихателната система могат много тежко да засегнат белия дроб, допълни още той. По думите му на 10 хиляди болни от грип, 1 може да развие мозъчно възпаление. Сред 3 хиляди болни от грип, при 1 може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност, допълни още проф. Кантарджиев.

През последните три дни са били изследвани 17 проби на деца в много тежко състояние, като са направени изследвания за 14 вируса, съобщи проф. Тодор Кантарджиев

Снимка: БТА

Противогрипните ваксини в аптечната мрежа са изчерпани, но личните лекари ще ваксинират хората над 65-годишна възраст в рамките на национална програма. За тях ваксините са безплатни, припомни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му се очаква да бъдат ваксинирани над 120 хиляди души. Все още не са доставени ваксини при личните лекари в Южна България, но в началото на следващата седмица ще бъдат осигурени, увери Кунчев.

По думите му двойно повече българи ще бъдат обхванати с противогрипни ваксини през този  сезон. На пазара са били осигурени общо 280 000 дози, като 120 000 са по държавната програмата за безплатно ваксиниране на пенсионерите. За сравнение предишни години са се ваксинирали средно по около 140 000 души на година.

Всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, каза Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация /СЗО/. По данни на СЗО ежегодно 650 хиляди умират от дихателни заболявания, свързани с грип. Противогрипна ваксина се препоръчва за възрастни хора над 65 год., за бременни, за пациенти с хронични заоблявания и за малки деца над 6-месечна възраст.

Всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, каза Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация

Снимка: БТА

Тази година се очакват грипните щамове Бризбейн, Колорадо, Канзас и Пукет, посочи д-р Кунчев. По думите на проф. Кантарджиев защитата на ваксината продължава година и половина, но всяка година щамовете са различни.