За грип е още рано да говорим. В момента няма регистриран случай в Европа. 60 хиляди ваксини обаче вече са поставени у нас, осигурените за възрастните хора над 65 г. идват в края на октомври. Това каза в интервю за Dir.bg  главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

Снимки: Иван Григоров

- Времето застудя и с това започнаха настинките.  Какъв коктейл от вируси ни атакува в момента?

- Точно коктейл е правилната дума, защото в есенно-зимния сезон, особено при по-ниските температури, на които в момента сме свидетели, започват да се появяват респираторните вируси, които са десетки видове. Имаше аденовируси преди една-две седмици, сега започват да преобладават риновирусите, изобщо разнообразен е коктейлът, а има и други, които бихме срещнали. По-важното за хората обаче е, че независимо от името им, те имат доста близка симптоматика и поведението горе-долу е едно и също. Хубавото при тях е, че не достигат чак такива висоти в заболеваемостта, както е при реалния грипен вирус, и хората го карат обикновено на крака - за два-три дни, много рядко търсят медицинска помощ, по-скоро само при малките деца, защото там са по-внимателни и стигат до лекар.

- Какви са най-общо симптомите на вирусите, които в момента ни тормозят?

- Обикновено те се проявяват в горните дихателни пътища, запушен нос, кихане, кашлица. Има и леки нюанси, понякога са по-представени в бронхита, кашлицата, друг път се проявяват с обща отпадналост, главоболие. Може да се стигне и до някаква температура, макар и не висока, в рамките на един-два дни. Но най-характерното е, че дори без някакви особени мерки тази симптоматична картина отшумява в рамките на 3-4 дни.

- Това означава ли, че не е задължително да поемаме различни имунистимуланти и витамини, когато ни атакуват подобни вируси?

- Всичко зависи от състоянието на организма. Аз лично не съм привърженик на масово ползване на стимуланти, витамини и микроелементи под формата на таблетки, защото един организъм в добра форма, който има и добре балансирано разнообразно хранене с плодове и зеленчуци, си набавя необходимите количества. Съвсем друг е въпросът, ако говорим за хора с различни хронични заболявания и проблеми с имунитета. Вземането на лекарства в тези случаи трябва да става по препоръка на личния лекар или специалист, който познава състоянието на болния, за да прецени от какво има нужда.

- След тези есенно-зимни вируси идва и епидемичният грипен вирус. Кои са очакваните щамове и кой от тях е най-опасен?

- След няколко вълни на разнообразни респираторни вируси, ще дойде и моментът за грипа. Той ще се започне да се проявява още през ноември и постепенно ще започне за завзема по-големи територии през декември. Но реално, според данните от последните години, грипната епидемия очакваме в края на януари и втората половина на февруари. Тогава се достигат епидемичните стойности. Естествено преди това ще има отделни откъслечни епидемични случаи. Но за момента истината е, че и в България, и на Балканите, и в Европа няма активност на грипните вируси.

А това, което очакваме и което Световната здравна организация е препоръчала и са се съобразили всички производители на ваксини, са два щама от типа АH3N2 и H1N1, и два щама от група "Б", които през последните години играят все по-голяма роля, поради което преминахме от три- към четиривалентни ваксини, които да покриват по-широк спектър т.е да имат два "Б" грипни вируса, като те са представени от "Виктория" и "Ямагата".

Сега е трудно е да се каже кой от новите вируси бихме очаквали да има по-голяма тежест у нас, но се правят прогнози. Един от тях е вирусът "Канзас", който е регистриран за първи път през 2017-2018 г. , така че може да кажем, че за него нямаме масово изграден имунитет и може би ще повлияе по някакъв начин на грипната епидемия.

Но пак казвам, трудно се правят прогнози, докато някъде не започне реално повишаване на заболеваемостта и не се достигне епидемия. Дотогава не може да се каже с категоричност кой от щабомете ще има най-голяма тежест и ще набере набере сила. Още повече, че през последните 2-3 години сме свидетели да започваме с един грипен вирус, а по време на епидемията той да бъде заменен с други. Ето защо е важно във ваксината да има от групата на "Б". Навремето това почти не го имахме предвид, но в последните години те преобладаваха при епидемиите и ги срещахме дори по-често от групата на "А".

- Миналата година продължаваше да е активен и т.нар. свински грип, който е от група "А" на H1N1. Ще циркулирали и сега?

- Надявам се, че тази година да отшуми най-сетне, защото той е голям рекордьор, близо 8-9 години продължава да циркулира сред населението и да предизвиква заболявания.  С неговите си характеристики той засяга предимно младите хора и с предпочитания към определени групи - хора с наднормено тегло хора и бременни жени, при които има по-тежко протичане.

- Време ли е вече за противогрипните имунизации?

- Последното тримесечие на годината е най-подходящо за ваксинация. Макар че, ако епидемията е през февруари, дори и януари да се ваксинираме, ще имаме възможност да изградим имунитет, тъй като първите антитела се появяват още в първата седмица на имунизацията, но истинският имунен защитен механизъм се получава след три седмици. Така че трябва да имаме този период до среща с вируса и това е причината, за да считаме, че ноември и декември са най-подходящите месеци за имунизация.

Ваксините вече са пазара. До колкото ми известно, поставени са около 60-70 хил. дози от единия вид ваксини и на много места даже са изчерпани.

- От тази есен за първи път се осигурява поставянето на ваксина срещу грипа на хората над 65 г. Как е уреден процесът на поставянето й?

- Осигурили сме 130 хил. дози за хората над 65 г. Очакваме тази ваксина да е в България в последната седмица на октомври, така че желаещите да имат възможност през ноември и декември да си я поставят при личния лекар.

Имунизация се прави при общопрактикуващия лекар. Той трябва да подаде съответната заявка за брой ваксини, според това колко души желаят да се имунизират при него, а след това ги отчита пред здравната каса.

- Има ли ограничения за поставяне на тази ваксина за пенсионерите - имам предвид дали е само за хроничноболните или и е за всички желаещи пенсионери?

- Тази ваксина е достъпна за всички над 65 години като ние, като за първа година, сме заложили да постигнем ваксиниране на 10-11% от тази възрастова група. Ако търсенето се окаже по-голямо от осигурените дози, общопрактикуващия лекар трябва да реши за кого е най-важно да се постави, защото бюджета тази година осигурява 130 хиляди дози и няма опция за допълнителна доставка.

Но на базата на сегашните резултати - години наред ние ваксинираме около 2% от населението, така че чак такъв огромен интерес към ваксината от пенсионерите не се очаква. Ако все пак се стигне до по-голям интерес, ние ще заложим повече дози за следващата година.