Чакането на безплатните противогрипни ваксини за пенсионери свърши. В петък страната ни получи 100 хиляди дози, които ще бъдат разпределени между личните лекари в страната.

От днес започва доставката им в областните центрове. От тях обаче ще могат да се възползват само 10% от здравноосигурените пенсионери. Осигурената ваксинация за тях е по желание, предимство ще имат хората с рискови заболявания, при които грипът може да бъде фатален.

От първите около 20 хиляди дози са се възползвали най-много столичани, където и броят на хората над 65 години е най-голям, съобщи  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Тази година държавата за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Право на имунизация ще имат около 150 хиляди души. Ваксините трябваше да бъдат налични още в началото на месеца. Оказа се, че забавяне на доставките е имало не само извън България, но и у нас.

Междувременно специалистите успокояват, че все още не е късно за имунизация, тъй като тази година грипната вълна ще закъснее. Прогнозата на здравните власти е, че първите случаи ще бъдат регистрирани през декември.

"Грипът тази година закъснява, време за поставянето на противогрипна ваксина има до края на декември", каза д-р Ангел Кунчев пред "Фокус".

През същия период на предходни години у нас вече бяха регистрирани отделни случаи на грип, такива тази година няма, уточни д-р Кунчев и добави, че обстановката в Европа също е спокойна.

Факт са обаче заболели от различни респираторни заболявания, характерни за сезона, обясни той.

"При по-резки смени на температурите, обикновено това води до по-интензивен процес на заболеваемостта. Наблюдаваме точно това. През изтеклата седмица заболеваемостта се повиши значително от средно 50-52 сега тя е на около 100 на 10 000 души, като една трета от областите регистрират и над тази заболеваемост. Това е много далеч от епидемичните стойности за грипа, нямаме и положителни проби за грип, така че това предстои", обясни главният здравен инспектор.