Унгарската управляваща партия Фидес има намерение да приеме закон, с който да затвори южната си граница за незаконни мигранти, предаде Ройтерс, като се позова на представителя на партията Антал Роган, ръководител на нейната парламентарна група.

До края на май 50 000 мигранти са преминали незаконно границата на Унгария. За сравнение през цялата 2014 г. те са били 43 000. Повечето от тези имигранти отиват в други европейски страни, но Германия и Австрия казаха, че планират да върнат около 15 000 мигранти обратно в Унгария.

Според Роган проектът на новия закон ще предвижда онези мигранти, които влизат в Унгария от безопасна страна и от безопасна транзитна страна, да не могат да кандидатстват за политическо убежище в Унгария.

Депутатът добави, че животът на мигрантите може и да е в опасност в Сирия, но те са преминали през Гърция, Сърбия и други балкански страни, където са в безопасност и могат да кандидатстват за убежище там.

Повечето от търсещите убежище в Унгария идват от Косово, Афганистан и Сирия.

Засега Роган не уточни кога Фидес ще подготви закона.

Същевременно правителствена кампания чрез афиши срещу миграцията породи полемика в Унгария, предаде Франс прес.

На един от афишите пише: "Ако идвате в Унгария, не може да отнемате работата на унгарците". На друг афиш чужденците са призовани да уважават унгарската култура.

Според Янош Лазар, приближен на премиера Виктор Орбан, кампанията целяла да породи дебат относно имиграцията

Лидерът на малката опозиционна унгарска партия Движение 2014 Заедно Виктор Сигетвари заяви вчера, че е разкъсал някои от пораждащите полемика в страната плакати. В интернет пък критици на кампанията вече създадоха пародии на плакатите.

Рим: Европа да направи повече

Италианският премиер Матео Ренци предупреди ЕС, че трябва да направи повече, за да се справи с десетките хиляди мигранти, навлизащи в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Премиерът на Италия обаче отрече твърденията, че сред местните органи на властта в Италия имало полемика относно споделянето на разходите по приютяването на мигрантите.

ЕК предложи спешен план за разселването на 40 000 еритрейци и сирийци от Италия и Гърция в други страни членки. Планът обаче породи критики от страна на Франция и Германия, които би трябвало да приемат най-много мигранти при това разселване.

Според Ренци 24 000-те мигранти, които сега са в Италия и които ще бъдат разселени според плана е недостатъчно усилие. Ренци добави, че повече трябва да се направи по въпроса на следващата среща на върха на ЕС на 25 и 26 юни.

България настоя за преразглеждане на квотното разпределение, според което  би следвало в следващите две години да приеме 788 мигранти, от които 572 от пристигналите в Гърция и Италия.


АНКЕТА: Как да се разпределя имигрантският поток в ЕС?