Квотите трябва да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск, съобщават от пресслужбата на Министреския съвет.

Това е записано в приетата днес от Съвета по европейски въпроси позиция на България относно Европейската програма за миграция.

Позицията на страната ще бъде официално представена на заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" на 15-16 юни в Люксембург, посочват от МС.

Предложената на 27 май от ЕК схема за релокация на 40 хиляди мигранти от Италия и Гърция и съответните квоти между държавите-членки означава прием от страна на България на 572 човека - 343 от Италия и 229 от Гърция.

ЕК предвижда отпускане на 6000 евро на приемащата държава за всяко релокирано лице по фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Отделно по схемата за презаселване е предвидено държавите-членки в следващите две години да се включат доброволно в презаселване на допълнително 20 хиляди мигранти в рамките на съюза на квотен принцип, като съгласно таблицата за разпределение България има квота от 1.08 процента или 216 души.

В приетата днес позиция е заявено, че при така направените изчисления квотите са непропорционални, защото не отчитат спецификите на отделните държави.

Докато България подкрепя релокацията и оценява усилията на ЕК да създаде ефективен механизъм за солидарност, изразяваме съмнения, че предложенията на Комисията не са балансирани и механизмът за определяне на дяловете на всяка държава не е достатъчно справедлив, се посочва в позицията.

България приветства предложенията на ЕК, свързани с трафика на мигранти и призовава за насочване на външнополитическите усилия към държавите, източник на миграция, пише още в приетата днес позиция.

Българското правителство подкрепя също така създаването на единна точка за контакт по въпросите на трафика на хора, както и развръщането на европейски офицери за свръзка по въпросите на миграцията в трети страни, в това число и на офицер за свръзка на Фронтекс в Турция.