Фелдшерка от Филиала за спешна медицинска помощ в град Стражица успя благополучно да изроди близначета в линейката, съобщиха от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

Екип на филиала се е отзовал на сигнал за раждаща жена. Родилката обаче не е знаела, че бременността й е многоплодна. В линейката жената започва да ражда, като фелдшерката успява да изроди двете бебета благополучно.

"Един български спешен медик се справи извън болница с нелеката задача да даде живот на две деца. Това е четвъртото израждане на колегата ни за тази година. БРАВО НА ЕКИПА, които предпочете да остане анонимен!", гласи съобщението на асоциацията.

Във Филиала за спешна медицинска помощ в Стражица работят по-малко от 20 лекари, фелдшери, санитари и шофьори. Те са разпределени в 6 екипа и обслужват населението на 22 селища в общината.

В края на септември пък медицинска сестра от Филиала за спешна медицинска помощ в град Тервел спаси живота на родилка и бебето й.

Мария Петрова била дежурна нощна смяна, когато бил получен сигнал за пациент с инсулт. Фелдшерът и шофьорът тръгнали с линейката, а медицинската сестрата останала сама. Тогава пристигнала бременна жена с болки. Веднага от Добрич била изпратена линейка с реанимационен екип - лекар педиатър и медицинска сестра. Докато те пристигнат в Тервел обаче жената започнала да ражда.

Тогава Мария Петрова успяла само с инструкции по телефона от координационния екип в апаратната на ЦСМП сама да изроди бебето. Така жената, която само от година работи в спешната помощ, успяла да спаси живота на родилката и рожбата й.