Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България. Това каза посланик Ерик Рубин в Разград в отговор на журналистически въпрос. Дипломатът подчерта, че това е проблем, касаещ върховенството на закона и е в компетенциите на правните експерти. Той увери, че както при всички подобни казуси и случаи, между двете страни има много добри взаимоотношения и добър диалог.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в Съединените щати срещу Желяз Андреев и другите четирима българи, за които е поискана екстрадиция. Това стана ясно след среща на Борисов със засегантите, на която присъстваха министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров.

На срещата Борисов, Цачева и Цацаров подчертаха, че правата на българските граждани ще бъдат защитавани. Според главния прокурор не е изпълнено основното условие за екстрадиция - наличието на двойна наказуемост.

Водят се консултации между българските институции и американските власти по казуса - посочи премиерът.

Повод за визитата на посланик Рубин в Разград е откриването на значима инвестиция на "Амилум България". В рамките на посещението си днес дипломатът проведе среща с кмета на общината д-р Валентин Василев. Гостът бе придружен от своята съпруга Никол Симънс, от Мария Галиндо - представител на департамента по търговия и Мила Бошнакова - департамент по земеделие. Посланикът изрази задоволството си от това, че посещението му в Лудогорието съвпада с много добри новини в икономическо отношение, като даде за пример утрешното събитие в "Амилум България". Той посочи, че заводът за преработка на царевица е добър пример за успех и просперитет както за САЩ, така и за България и конкретно за разградския регион по отношение на икономическия растеж, на трудовата заетост и на износа. Дипломатът коментира още, че е впечатлен от богатото историческо наследство на района и изрази надежда все повече американци да посещават България и Разград, за да се насладят на всичко това.

Д-р Василев заяви, че акцент в разговора между него и американския дипломат е бил икономическият растеж на общината, разкриването на нови работни места, партньорските взаимоотношения.

След срещата си с кмета посланик Ерик Рубин посети завода на Лудогорско пиле в Разград. Той се срещна с главния изпълнителен директор на най-големия производител на пилешко месо у нас "Амета Холдинг" Любомир Лозанов и разгледа производството във фирмата.