Полагаме всички усилия, които са необходими от страна на държавата, и ще бъде направено всичко в защита на Желяз Андреев и останалите българи, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с младите хора. 29-годишният мъж от Добрич и още петима наши млади сънародници бяха обвинени от американските власти, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в колцентър в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, без да знаят за забраната. САЩ обаче искат да им бъде предаден само Желяз.

В разговора с премиера участваха още главният прокурор Сотир Цацаров, който още вчера заяви, че няма предпоставки Желяз да бъде екстрадиран, както и правосъдният министър Цецка Цачева.

Те запознаха петимата българи с действията на институциите в защита на правата им, а премиерът Борисов ги информира, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ.

По време на разговорите Борисов, Цачева и Цацаров подчертаха, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но и че правата на българските граждани ще бъдат защитавани, съобщиха от Министерски съвет. По думите на главния прокурор, направените анализи показват, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той посочи, че не е изпълнено основното условие за това, а именно - наличието на двойна наказуемост.

"Все пак тече съдебен процес. Вярвам в американското и българското законодателство. Така че техните близки могат да спят спокойно в следващите 60 дни", каза още Борисов. Той каза, че на вчерашната си среща с посланик Ерик Рубин е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Борисов увери младежите, че към момента и посланик Рубин, и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.

 

"Полагаме усилия, каквото е необходимо от страна на държавата ще бъде направено във ваша защита", каза премиерът и благодари за работа на главния прокурор и правосъдния министър по случая.

Самият Желяз Андреев пък заяви:

"Искаме да благодарим за срещата. Определено сме по-спокойни след събитията, които се случват през последните 24 часа. Вярваме, че този случай ще бъде изчистен скоро и ще възтържествува истината и справедливостта".