Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева с американския посланик Ерик Рубин. Разговорите се проведоха в сряда в Министерския съвет.

Дир. бг вече съобщи, че преговорите между България и САЩ са конструктивни и Желяз Андреев и другите четирима няма да бъдат задържани.

Сотир Цацаров уточни, че завчера и вчера са започнали консултациите, съобразно с чл. 20 от договора между България и САЩ, за екстрадиция. Той добави, че консултациите са водени от представители на департамента на правосъдие на САЩ, американски прокурори и представители на Министерство на правосъдието на България и прокурори от Върховната касационна прокуратура. По думите му, съобразно действащия договор /чл. 11/ в неотложни случаи всяка от молещите страни може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Към настоящия момент такова искане е било поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. На същите основания за още четирима български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение.

"Американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай. Казано по друг начин няма да се пристъпва към задържането на лицата. По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция на лицата. Шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, според нас е минимален" , заяви Цацаров.

"Смятаме, че няма неотложност, очакваме след като има вече разбиране от страна на САЩ да бъде и писменно изразено нежеланието за предварителен арест. От тук насетне съгласно член 20 от Договора сме в режим на консултациите" , допълни правосъдният министър Цецка Цачева.

В края на май държавата очаква у нас на посещение да бъде главният прокурор на САЩ. Официално той идва заради европреседателството, но се очаква да бъде разгледана и темата "Желяз Андреев".

"На 22 и 23 май в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе среща между ЕС и САЩ", заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

"ЕС ще бъде представен от министрите на вътрешните работи и министрите на правосъдието. Очакваме главният прокурор на САЩ, който е и ръководител на Департамента за правосъдие, да бъде тук. Продължаваме с контактите, консултациите и диалога, така че да не се стигне до изпълнение на договора. Считаме, че няма неотложност", коментира Цачева.

Тя уточни, че очакват, след като вече има разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест.