Чувствам се по-защитен и благодаря на институциите, но тепърва предстоят важни разговори и осъзнавам, че основният проблем остава в САЩ, каза пред bTV 29-годишният Желяз Андреев от Добрич, който беше арестуван в началото на април по искане на американските власти за екстрадиция.

Младият мъж е обвинен заедно с още петима българи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които Вашингтон твърди, че са свързани с терористична дейност.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не са налице предпоставки за екстрадирането на Желяз и останалите четирима българи в Съединените щати.

Новините са обнадеждаващи, снощи спахме по-спокойно. Не знам дали по дипломатически път могат да отпаднат тези обвинения и трябва да сме подготвени за вариант с адвокат на местно ниво, допълни Андреев.

В студиото бе и приятелката му Милена Здравкова, която разказа за перипетиите, през които минават в търсене на американски адвокат. Двамата започнали още миналата година да търсят по интернет защитник. Хонорарите обаче били непосилни.

"Говорих с адвокат от Маями по телефона, който каза: Ако решите да пледирате невинен, това може да отнеме много време и средства. А какво друго да пледира един невинен човек", попита Милена.

По думите й, около 50 000 долара се давали като депозит на адвоката. Вариантът със служебен защитник бил неприемлив, защото този тип адвокати отделяли не повече от 2 минути, за да се запознаят с дадено дело.

По думите ѝ сега са се насочили по-скоро към търсене на българи, които практикуват в САЩ. В момента Желяз е в неплатен отпуск, а Милена работи.

"Чувстваме се така, сякаш животът ни е в нечии други ръце", призна младата жена.

Върху фирмите, които се занимават с международна търговия, трябва да бъде упражняван по-строг контрол, за да се избягват такива ситуации, заяви Желяз. Той призова работодателите да запознават своите служители с всяка евентуална опасност, а служителите да изискват всякакъв тип информация, който смятат, че би им бил полезен.