"Световният опит показва, че "Делта“ вариантът няма променена клинична картина. Няма и тежко протичане, но е значително по-заразен“, това заяви пред bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера у нас беше регистриран първи случай на индийския вариант на COVID-19, известен още и с това име.

Вирусологът уточни, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да се разграничи от останалите. Освен това в момента у нас доминира британският вариант на коронавируса.

"Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца. Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не по-малко от месец и нещо“, добави проф. Гломб.

По думите ѝ нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество.

„Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично“, обясни тя.

"Твърде вероятно е този случай да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от среща с друг чужденец, който е болен, а не на местна почва. Вероятно е да няма други заразени от него" - това пък заяви в "Денят започва" на БНТ проф. Ива Христова, която зае мястото на проф. Тодор Кантарджиев, който беше пенсиониран като шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Пациентът живее в Плевен. По думите ѝ няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

Снимка: bTV

"При заразения е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Христова.

Според нея се върви изцяло към падане на маските в офиси, където хората са ваксинирани.

"С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия, заради COVID-19. Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова.

Тя подчерта, че вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата.

Проф. Христова каза още, че подкрепя проф. Кантарджиев след пенсионирането му.