Стажант лекар, завършил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият доказан случай на индийския вариант на коронавируса в България. Той е на 26 г., гражданин на Великобритания е и през последните 2 години не е напускал България. Това ректорът на Медицинския университет в Плевен пред "24 часа".

Най-вероятно медикът чужденец се е заразил при контакт с индийски гражданин, който дошъл в България през април. Той не е наш студент, уточни ректорът.

Изследвани са контактните на пациента с индийския вариант на коронавируса, известен като "делта". При тях не е открит ковид, увери проф. Добрев.

Нашият стажант лекар е прекарал болестта без сериозни оплаквания и се е лекувал при домашни условия. Сега провежда държавния си стаж, преди да се дипломира във вуза, допълни ректорът. Според проф. Добрев в момента не се случва нищо тревожно и извънредно.

Защо е забавена информацията за първия случай на индийски щам у нас?

Пробата на заразения е постъпила в Центъра на 21 април. На 5 май е била секвенирана. Този щам сме го докладвали като неопределен, съобщи изпълняващия длъжността директор на Националния център по зразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БТА

Когато се обнови информацията на световната база данни и след извършването на определени изследвания, се установява какъв е вариантът на вируса. Тогава и ние разбираме, че става дума за индийския вариант, обясни още експертът.

Епидемиологичното проучване трябва да бъде извършено от Регионалната здравна инспекция в Плевен, уточни проф. Христова и допълни, че от Центъра продължават да следят ситуацията.

Пациентът, при който е бил установен този вариант, е оздравял още в края на април и не се е налагало да бъде лекуван в болница, каза и директорът на регионалната инспекция д-р Илиян Минчев. Въпреки това екип на инспекцията ще тества хората, които са били и са контактували с него, като по предварителна информация няма данни някои от тях да има коронавирус, поясни д-р Минчев.

В момента епидемиологичната обстановка по отношение на пандемията в региона на Плевен е спокойна, каза той. Заболеваемостта е около 15 на 100 хиляди души население на 14-дневна база. Случаят е още един повод да се огледаме за хода на процеса на ваксинацията, каза д-р Минчев. По думите му в региона с първа игла са близо 60 000 души, а около 30 000 са си поставили две дози, уточни той.

По-рано зравният министър Кацаров заяви, че няма причина за паника и не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки. "Предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция", допълни той.

Междувременно той разпореди на ръководството на Националния център по заразни и паразитни болести да му докладва лично за цялата налична информация по случая - кога е била взета пробата, какво епидемиологично проучване е било направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата /от 21 април до 17 юни/, кога е постъпила пробата в Центъра, кога е била изпратена в чужбина и др.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.