"Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция" - това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА. 

По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен.

"Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента", каза още Кацаров.

"Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази, допълни той.

Както по-рано съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести, пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май.

След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "индийски вариант".

Министърът коментира още, че е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната. Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду посетиха ваксинационния кабинет в столичната болница "Св. Анна".