Дружествата са изпратили писма до енергийния регулатор, че заради дългове към "Булгаргаз" има опасност да не могат да осигурят нормално топлоподаване. Председателят на регулатора Ангел Семерджиев каза, че предстои среща по тези проблеми с Асоциацията на топлофикационните дружества, но беше категоричен, че те трябва да изпълнят задълженията си към потребителите.
До края на октомври може да бъде задействана процедура по промяна на Общите условия на договорите с потребителите на електрическа енергия.
Семерджиев заяви, цитиран от "Фокус", че това може да се случи по определен механизъм и при балансиран интерес на потребителите и на дружествата. По думите му, не бива към промяната да се пристъпва кампанийно, освен това общите условия трябва да регламентират равнопоставеност на двете страни.
Според Семерджиев не е от такова ключово значение смяната на доставчика за качество на услугата, колкото промяната на общите условия.
Това, че един потребител има възможност да смени доставчика, не означава, че той ще бъде защитен като потребител, коментира Семерджиев.
За да има обща сметка за потребена енергия във всички европейски страни трябва да има еднакви правила, каза Семерджиев по повод предложението на еврокомисарите Меглена Кунева и Андрис Пиебалгс за типова сметка за ток.
Председателят на ДКЕВР каза, че сме на етап обсъждане на добра практика и за да използват всички една сметка за ток, това трябва да влезе в директива.