Добре Добрев, наричан Дядо Добри и "светеца от Байлово", дари всичките си имоти и спестени пари на църкви и храмове.
Дарителят с голямо сърце не успя лично да дойде на церемонията заради крехкото си здраве, но ще получи отличието си по-късно, предадоха БТА и "24 часа".

Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - Русенската гимназия по корабостроене, за да запази жив спомена за сина си.

Тържествената церемония, на която бяха отличени 18 достойни българи, бе в Националната художествена галерия.
Сред тях са лекар, полицай, двама ученици, спортисти и журналисти, направили добрина за човек или за страната ни.

Премиерът Пламен Орешарски каза, че в съвременния комерсиален и, в определена степен егоистичен свят, проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни.
По думите му, сякаш обичаме повече да говорим за лошите примери, а не за добрите.

"Животът не е нито толкова добър, нито толкова лош, колкото понякога си мислим", цитира той Мопасан.

По думите му номинираните показват обратните примери - как въпреки трудностите, всички може да бъдем малко по-добри.

"А това е условие и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва", добави премиерът.

Орешарски каза, че примери като тези заслужават уважение и го карат да се чувства горд, че е българин.

Отличени бяха доц. Георги Николов, който извади 13-сантиметрово острие на нож от главата на момиче, Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило, дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени пари.

Наградата „Достойните българи" получиха също Сани Жекова и треньорът й Виктор Жеков, за достойното представяне на България на Зимните олимпийски игри в Сочи, предаде Дарик.