Депутати и служители в Народното събрание дариха безвъзмездно кръв, за да насърчат повече хора да се включват в подобни инициативи.

Вижте снимки

Кръводарителската акция бе организирана от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, съвместно с Комисията по здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и Българският червен кръст. Тя се проведе в зала "Запад" на парламента.

"Искам да демонстрираме по този начин, че има каузи, които ни обединяват и това да е едно добро начало на политическо взаимодействие по линията на национални каузи в интерес на България и българските граждани. Щастлива съм, че днес тук на тази инициатива, освен, че показахме политическо единомислие по отношение на подкрепата на кръводаряването, от друга страна имаме възможност да чуем и видим всички тези, които в реални условия полагат усилия да осигуряват системата на транфозионната хематология с достатъчно кръводарители и налични кръв и кръвни продукти. На всички ви е известно, че въпреки развитието на медицината няма измислен заместител на кръвта. Единственият начин да помогнем за спасяването на човешки живот е тогава, когато дарим част от себе си", заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дарикова, която не успя да се включи в акцията заради нисък хемоглобин.

Сред първите, които дариха кръв, бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин и депутатите от левицата Любомир Бонев и Богдан Боцев.

"Призовавам всички, които могат, да дарят кръв, защото така ще спасим човешки живот. Нека дарим кръв. Да помогнем на някого в беда.", заяви Нинова.

Кристиян Вигенин коментира, че един от проблемите в България е постоянният недостиг на кръв в болниците.

"Затова смятам, че ние трябва да дадем този пример. Аз самият не веднъж съм дарявал кръв и затова го направих и днес. Хубаво е да използваме този повод и се обръщам към хората: Не е страшно, правете го, спасявате живот по този начин", подчерта той.

Председателят на БЧК Христо Григоров подчерта, че активността на народните представители по кръводаряването е много голяма. 

"Винаги сме помагали и ще помагаме на едни добри идеи, а тази идея е в името на хората. Като се качите горе и видите опашката, която чака да даде кръв, ще видите, че това е опашка от различни политически партии. Тук идеята е всички заедно да помагаме и да спасяваме човешки живот. Благодаря ви за тази инициатива. Давайки кръв, помагаме на хората в нужда, но помагаме и на себе си", заяви той.

По думите му, едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно.

Кръводарител може да стане всеки здрав човек, който е на възраст между 18 и 65 г., и за когото освидетелстващият лекар прецени, че кръводаряването няма да застраши здравето му, а дарената от него кръв е безопасна за нуждаещите се пациенти. За мъжете минималните стойности на хемоглобин са 135 г/л и 125 г/л за жените. Има изисквания и по отношение на минималното тегло. Не се допускат лица под 50 кг. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти годишно, а жените - 4 пъти, като между две кръводарявания трябва да има минимум 2 месеца. Количествено кръвта се възстановява за около 24 часа, а качествено - приблизително за 3-4 седмици.