Проверени са 10 фирми, 4 складови бази и 82 автоцистерни. Установените щети до момента от неплатен ДДС и акциз са на обща стойност 2 457 000 лева. Предотвратено е неправомерно ползване на ДДС за 525 000 лева за период от една седмица.
Експертите спрели за проверка 82 цистерни, натоварени с горива и преминали през ГКПП на влизане в страната от Гърция през посочения период. Междувременно са извършени и насрещни проверки на рискови фирми, за които е имало данни за финансови престъпления – неплащане на дължимия акциз и ДДС. В офисите им е извършена проверка и е осъществен непосредствен контрол при разтоварването на доставените горива.
С намесата на съвместните екипи от криминалисти, данъчни и митничари е предотвратена възможността фирмите да си спестят плащането на акциз и ДДС при осъществените междуфирмени доставки на стойност около 560 хил. лева.
До приключване на първия ден от проверката – 10 август, всички проверявани рискови фирми са прекратили доставките на енергийни продукти.
По предварителни данни, за период от една седмица през ГКПП “Кулата” преминават около 70 автоцистерни на подобни фирми, които биха ощетили държавата с около 525 хил. лева неплатен ДДС за посочения период.
В хода на операцията са проверени предварително установени фирми, за които има данни, че източват ДДС  от държавния бюджет. При една от тях е установено, че чрез неправомерно ползване на ДДС тя е ощетила бюджета с около 400 хил. лева за период от три месеца. По случая е образувано досъдебно производство