Държавата гарантира задължението на БДЖ от 103 млн. лева към кредиторите, а дружеството ще връща парите, защото са дадени възмездно. Така обаче е спряна публичната продажба на сградата, в която се намира централата на БДЖ.

"Частният съдебен изпълнител е спрял търга на активите на БДЖ. Изплащането на оставащите задължения към финансовите институции ще се осъществи чрез предоставяне на възмездна финансова помощ от държавата. Просто казано, държавата покрива дълга на дружеството, а след това то ще погасява сумата към държавата. Става въпрос за дълг от 103 млн. лева по Втория облигационен заем. Снощи е постигнато споразумение за неговото погасяване. Дали ще е плащане на цялата сума, или на вноски - не мога да кажа. Но има споразумение", обясни пред Дир. БГ Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите.

Припомняме, че Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лева. На 4 юни стана ясно, че частният съдебен изпълнител Орлин Мендов ще продава сградата на БДЖ, намираща се на ул. "Иван Вазов" №3.

Тогава държавата пое ангажимента да помогне на дружеството като и отпусне временна финансова помощ в размер на 20 млн. лв., за да може холдингът да плати на облигационерите част от задължението си и да спре продажбата на половината от сградата, в която се помещава централата на дружеството. Сградата е гарант по Втория облигационен заем, изтеглен от дружеството през 2007 година. Към момента дружеството има задължения в размер на 370 млн. лева, от които са просрочени 103 млн. лева, които са към облигационерите.